Дачић са представницима Групе франкофоних амбасадора

Дачић са представницима Групе франкофоних амбасадора

15/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дијана Вукомановић/МСП

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са представницима Групе франкофоних амбасадора.

 

Током састанка размотрене су могућности унапређења сарадње Србије са Међународном организацијом Франкофоније, укључујући и посредством Групе франкофоних амбасадора (ГАФ).

Министар Дачић је истакао посвећеност Републике Србије вредностима Франкофоније – унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности и указао на нашу одлучност да постанемо пуноправни члан ове организације. Такође, указао је и на низ конкретних корака које је Република Србија учинила у правцу постизања овог циља.

Представници Групе франкофоних земаља обавештени су да ће министар Дачић предводити делегацију Републике Србије на предстојећој министарској конференцији и Самиту Франкофоније у Ђерби, од 18. до 20. новембра, као и да ће Србија у оквиру манифестације ,,Село Франкофоније“, која се одржава паралелно са поменутим мултилатералним скуповима, представити свој културно-уметнички програм.

Током састанка, представници ГАФ-а су предложили иницијативе које би могле да допринесу већој видљивости Србије у Међународној организацији Франкофоније, те самим тим и постизању њеног пуноправног чланства у овој организацији, али и да дају већу видљивост и легитимитет Франкофонији у српској јавности.