Др Орлић са председником Представничког дома Египта

Др Орлић са председником Представничког дома Египта

14/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се 13. новембра 2022. године, на маргинама 27. Конференције оквирне Конвенције УН о промени климе (COP 27) у Шарм ел Шеику, са председником Представничког дома Арапске Републике Египат др Ханафијем Алијем Гебалијем, коме је честитао на изванредној организацији догађаја.

 

Др Орлић је истакао посвећеност Републике Србије циљевима и идејама које промовише COP 27 и изразио задовољство због учешћа на парламентарном састанку. Истакао је да је заједничким радом председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија и председника Србије Александра Вучића отворено ново поглавље у историји односа две државе, што је потврђено и кроз значајан број билатералних споразума, који се, између осталог, односе и на заштиту животне средине. Изразио је спремност за даље интензивирање сарадње и истакао да се у наредним данима очекује финализација процедуре за формирање Посланичке групе пријатељства са АР Египат.

Председник Представничког дома АР Египат истакао је да је током посете ал Сисија Србији, у јулу ове године, урађено много на плану јачања односа између две државе. Изразио је задовољство актуелним инзтензитетом сарадње, чији темељ представља традиционално пријатељство, и охрабрио даљу туристичку размену између две државе. Кад је реч о COP 27, нагласио је да се нада конкретним резултатима и да АР Египат има проактиван став у борби против климатских промена.

„Настављамо јачање сарадње, међусобне подршке и пријатељства Србије и Египта“, била је централна порука сусрета двојице председника парламената.