Mladi dizajneri obeležili revijalne večeri L’Oreal Fashion Week-a u Dorćol Platzu

Mladi dizajneri obeležili revijalne večeri L’Oreal Fashion Week-a u Dorćol Platzu

14/11/2022 Off By BERB

Foto: Đorđe Tomić

 

Mlade dizajnerske nade obeležile su revijalne večeri L’Oreal Fashion Week-a u Dorćol Platz-u. U okviru ORIGINALS revije predstavili su se pobednici IQOS x BFW konkursa, Aleksandar Latinović, Vila Pajkić i Nenad Pavlović.

 

Aleksandar Latinović je u kolekciji Baby Slezzz inspirisan klasičnim street wearom, a unikatnost i aktuelnost estetike proizilaze iz savremenih umetničkih pravaca i stilskih elemenata underground muzičke scene. Ručno farbanje ili beljenje i flekanje odeće kao i namerno cepanje i destrukcija tekstilne površine, deo su likovnog procesa u intervenciji na tekstilu.

Oslikavanje i apliciranje ručno rađenih ilustracija, grafičkih elemenata i heklanih motiva, kombinovano je sa grafiti tehnikom. Sadržaj kratkih priča na odeći proistekao je iz estetike video igara, japanskih crtanih filmova, prikaza životinja i skeleta izmišljenih i kombinovanih vrsta dinosautusa, hladnog i toplog oružja i municije.

Vila Pajkić je kolekciju posvetila proučavanju dva polariteta crno i belo, sve ili ništa, predstavivši publici da vremenom uprošćeno kategorisanje realnosti prerasta u kompleksnije shvatanje i prihvatanje složenosti sveta i ljudi. Crno bela fotografija suprotno od prostog naziva poseduje mnogo veću dubinu koja se ogleda kroz bogatstvo raznih tonova sive boje. Njenu kolekciju najbolje dočaravaju reči kontrast, čvrstoća, asimetrija, emocija, ulica, repeticija.

Nenad Pavlović inspirisan uličnom modom i oblačenjem post-Millenials generacija sa osvrtom na vintage stil opuštene grunge siluete, iznošenih farmerki, 90. godina, dizajnirao je kolekciju Reset. Publiku je uverio da se resetovanjem u nove oblike, reciklažom i redizajnom starih farmerki, slaganjem, oduzimanjem i dodavanjem slojeva već upotrebljenog teksasa, mogu napraviti izuzetno zanimljive i moderne forme džinsa, savremene estetike.

Odevni predmeti dobijeni su ponovnom upotrebom vintage farmerki, procesom dekonstrukcije i redizajna, pa se osim vizuelnih promena, dizajnerskim konceptom aktuelizuje i veoma bitna tema ekologije u modi, s obzirom na zagadjenost planete, nepravilno odlaganje i nedovoljno korišćenje garderobe.

U nastavku iste večeri predstavile su se MARRIROMA by Marijana Romandić i HAJDUČICA by Hajdi Đukić Grba. Iza HAJDUČICA dizajna stoji Hajdi Đukić Grba, koja je kroz kolekciju jesen/zima pod nazivom Miki Varo i svet čuda ispoljila svu slobodu i inovativnost jedne velike ideje da živimo život kao da je igra.

Marijana Rоmandić je kroz brend MARRIROMA predstavila kolekciju Lica u bojama inspirisanu delima umetnika Andy Warhol, Salvador Dali, Pablo Picasso, gde je kroz linije i boje dočarala svoj doživljaj njihovog stvaralaštva. U kolekciji dominiraju jakne, neobičnih linija i geometrijskih oblika koji utiču na slamanje osnovnih krojeva a različite boje povezane su upečatljivim srebrnim materijalom koji ima moć da unese stabilnost i balans, i sprečava utisak haosa. Umetanje tvida u sivoj nijansi daje određenu težinu i pojačava ozbiljnost ultra modernoj kolekciji.

Na reviji Fashion Incubator by Perwoll – Best od young Serbian designers, ljubiteljima mode predstavili su se najtalentovaniji mladi modni dizajneri čiji talenat je prepoznala i promoviše platforma Fashion Incubator. Očigledno je da im ovaj modni inkubator prija i da im je pružio sjajne uslove da predstave kreativnost, a imena koja bi trebalo zapamtiti su  – Divna Lazić, Sanja Perić, David Lulić, Sara Jovanović, Stevan Božanović, Đorđe Baščarević, Melanija Vasić, Nada Stevanović, Dino Puljić, Aleksandra Stamenić, Emilija Zdravković, Tamara Marić, Teodora Stojanov, Ivan Rajković, Tatjana Ostojić i Anđela Bulatović.

Inventivni i održivi modeli diplomaca na reviji studenata Modnog dizajna  – Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, prikazali su da se pod mentorstvom sjajnih profesora podržavaju talenat, lični stav i senzibilitet u kreativnosti. Mentori, prof. Aleksandar Protić i doc.mr. Katarina Samardžić, su sa lakoćom i velikim uživanjem svoje dugogodišnje iskustvo u modnom svetu preneli na studente pružajući im neophodnu stručnu pomoć, podršku i inspiraciju za dalji rad.

Dah sveže kreativnosti prostrujao je pistom i zagrejao dlanove mnogobrojne publike na revijama mladih i budućih dizajnera. Očekivanja od njih nisu mala i to sa razlogom.

L’Oreal Fashion Week nas vodi dalje, kroz izložbe fotografija, modnog crteža, Danom održive mode, i drugim revijama, a ceo program možete pogledati na www.belgradefashionweek.com