Улагање у екологију остаје приоритет

Улагање у екологију остаје приоритет

13/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да ће улагање у заштиту животне средине остати један од приоритета и у будућности, а фокус ће, како је навела, бити на изградњи недостајуће зелене инфраструктуре у Србији и смањењу аерозагађења.

 

Вујовић је рекла да се у више локалних самоуправа у Србији гради канализациона мрежа, која је предуслов за изградњу постројења за прераду отпадних вода, додавши да је реч о капиталним инвестицијама које ће допринети подизању стандарда заштите животне средине и бољем квалитету живота.

Међу најзначајније пројекте ресорног министарства, Вујовић је истакла изградњу седам регионалних центара за управљање чврстим отпадом, који ће решити питање одлагања и третмана отпада за 50 локалних самоуправа.

Према њеним речима, први радови на овим пројектима у плану су већ почетком следеће године.

Вујовић је, говорећи о квалитету ваздуха, истакла да загађење постоји више од 50 година и додала да је у претходне две године највише урађено за чистији ваздух у Србији.

Заменили смо велики број котларница у топланама и јавним установама, које сада користе еколошки прихватљивије енергенте, а грађанима у више локалних самоуправа омогућили да уз субвенције замене котлове у својим домаћинствима, навела је она.

Вујовић је нагласила да, поред тога, дајемо и субвенције за куповину еко-возила, а из године у годину широм Србије реализујемо и пројекте пошумљавања.

Министарка је додала да држава улаже и значајна средства у системе за одсумпоравање у термоелектранама, а ефекат тога ће бити видљив у наредним годинама.

Вујовић је истакла да разуме део грађана који очекују да се проблем аерозагађења што пре реши, али да је неодговорно то што појединци тврде да ништа по том питању није урађено.

Резултати постоје и улагаћемо још више, рекла је министарка и нагласила да заштита животне средине не би требало да буде терен за поделе у друштву, већ поље заједничког деловања у којем сви тежимо истом циљу, а то је чиста и здрава Србија очувана за генерације које долазе.

Вујовић се осврнула и на велику акцију пошумљавања “Србија сади”, која се тренутно спроводи у 30 градова и општина, и изразила захвалност грађанима који су се у великом броју прикључили и тиме дали допринос овој акцији.

Пошумљавање јесте један од начина да заједно унапредимо животну средину и квалитет ваздуха, а само током ове акције ће бити посађено више од 50 хиљада садница широм Србије. Са оваквим активностима наставићемо и у будућности, поручила је Вујовић.