Мисија ОЕБС партнер Владе у спровођењу реформи

Мисија ОЕБС партнер Владе у спровођењу реформи

10/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са шефом Мисије ОЕБС у Републици Србији амбасадором Јаном Братуом који је честитао на избору нове владе и истакао да ће Мисија ОЕБС наставити да буде партнер влади у спровођењу реформи и заједничких пројеката.

 

Премијерка Брнабић захвалила је амбасадору Братуу на подршци коју Мисија пружа у свеукупним реформама у области владавине права, заштити људских и мањинских права. Влада Србије остаће посвећена наставку реформи и јачању владавине права, нагласила је премијерка.

Брнабић је рекла да ће у области медија и информисања, на првом месту бити усвајање сета измена и допуна медијских закона. Поред тога, потребно је убрзати рад на спровођењу Медијске стратегије и доношењу Акционог плана за наредни период.

Брнабић и Брату посебно су се осврнули на случај претњи које су упућене редакцији дневног листа Данас, и истакли важност и значај брзе и добре реакције МУП и Тужилаштва у овом случају. Амбасадор Брату је упознао премијерку са детаљима посете редакцији Данаса, заједно са чланом Сталне радне групе Вераном Матићем и представником МУП Бекиром Дудићем. Надлежни органи су у сталном контакту и настављају пажљиво да прате овај случај, истакла је Брнабић.

Председница владе нагласила је да ће наставити да прати све случајеве претњи и угрожавања безбедности новинара и медијских радника и да они морају бити слободни и безбедни у обављању новинарског посла.

Шеф Мисије ОЕБС је такође поздравио резултате који су до сада постигнути у тој области, пре свега рад СОС телефона за пријаве претњи и угрожавања безбедности новинара и сарадњу са контакт тачкама у МУП и тужилаштвима. Брату је поручио да ће ОЕБС наставити да подржава све активности и дијалог владе са новинарским и медијским удружењима.

Премијерка Брнабић упознала је Братуа са активностима у вези са усвајањем новог сета правосудних закона и истакла важност свих активности и реформи како би наше правосуђе било ефикасније, у најбољем интересу грађана.

Брнабић и Брату такође су разговарали и о предстојећим изборима за Савете националних мањина.