Председник Народне скупштине са амбасадорком Немачке

Председник Народне скупштине са амбасадорком Немачке

09/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији Њ. Е. Анке Конрад, са којом је разговарао о бројним темама из домена билатералне сарадње. Како су констатовали, постоји обострана опредељеност за наставак и унапређење сарадње у свим областима.

 

Као сфера у којој постоји посебно развијена сарадња истакли су економију и изразили спремност за њено додатно интензивирање. „Немачка је наш први спољнотрговински партнер када је у питању робна размена, највећи страни инвеститор и први билатерални донатор. Немачке компаније у Србији запошљавају 78.000 радника и, с тим у вези, поздрављамо и све будуће инвестиције из ваше земље“, поручио је председник Народне скупштине.

Говорећи о међупарламентарној сарадњи, др Орлић и амбасадорка Конрад изразили су заинтересованост за њено даље унапређење, између осталог кроз доприносе посланичких група пријатељства и радних тела. Амбасадорка Конрад је нагласила улогу парламента као места слободне размене мишљења које треба очувати.

Када је реч о ситуацији на КиМ, др Орлић је истакао да званични Београд, на челу са председником Александром Вучићем, упркос немогућим условима и опструкцијама са приштинске стране, остаје посвећен политици мира и стабилности. Информисао је амбасадорку Немачке о терору и отвореним претњама по имовину и физичку безбедност српског народа. „И готово деценију од потписивања Бриселског споразума ништа није урађено у погледу оснивања Заједнице српских општина. Аљбин Курти не само да игнорише ову обавезу, већ је дрско искористио тренутак Берлинског процеса да пошаље поруку да је неће ни формирати никада. Срби на КиМ су напустили привремене институције локалне самоуправе управо зато што Приштина отворено крши све споразуме и што им се то толерише“, поручио је председник Народне скупштине.

Амбасадорка Конрад поделила је забринутост због последњих дешавања на КиМ, те упутила апел да се ескалација ситуације не дозволи. Указала је на саопштење за медије високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Борела од 5. новембра, којим позива Београд и Приштину да смање тензије и да испунe своје обавезе из процеса дијалога. „Бриселски споразум за нас важи као целина, те се мора поштовати у пуном обиму, што подразумева и формирање Заједнице српских општина“, поручила је амбасадорка Немачке.

Додала је да је за Немачку од највећег интереса развој читавог региона Западног Балкана, очување мира и стабилности, што се огледа и у ангажованости Немачке у оквиру Берлинског процеса и што је недавно, 3. новембра, довело до потписивања три регионална споразума у Берлину.

Амбасадорка Конрад је нагласила подршку Немачке настојањима која Србија предузима на свом путу ка пуноправном чланству у Европској унији.