Ивица Дачић са амбасадорком УК

Ивица Дачић са амбасадорком УК

09/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији Шан Меклауд, са којом је разговарао о унапређењу билатералних односа и о актуелним геополитичким питањима.

 

На почетку састанка, амбасадорка Меклауд честитала је првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Ивици Дачићу ступање на нову дужност и пожелела пуно успеха у обављању ове важне дужности.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић оценио је односе две земље као добре и подвукао да је политички дијалог са Уједињеним Краљевством од посебног значаја за нашу страну, скренувши пажњу да су то дипломатски односи којима се ове године навршава 185 година. Изразио је такође наду да ће се досадашња успешна сарадња са Владом УК наставити и у будућности, као да ће размена посета на различитим нивоима бити интензивнија.

Дачић је у овом контексту саопштио да је 4. новембра имао прилике да се сретне са државним министром УК лордом Ахмадом од Вимблдона на маргинама конференције „Безбедност и заштита новинара у циљу заштите демократије“ у Бечу, са којим је разменио мишљења о унапређењу сарадње у поменутој области.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства Меклауд истакла је да је британска страна заинтересована за јачање политичког дијалога, али и економске сарадње која се последњих година динамично развија.

Министар Дачић подвукао је заинтересованост српске стране за даље унапређење и диверсификацију спољнотрговинске робне размене, као и привлачење нових инвестиција УК.

Саговорници су такође разматрали даље унапређење сарадње у областима енергетске безбедности, одбране, културе.