Ивица Дачић са замеником помоћника ГС НАТО

Ивица Дачић са замеником помоћника ГС НАТО

09/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дијана Вукомановић/МСП

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичке послове и безбедносну политику Хавијером Коломином.

 

Током састанка размењена су мишљења о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и активностима НАТО вођене мисије КФОР, партнерској сарадњи Србије и НАТО и перспективама за њено унапређење, као и о актуелним питањима европске безбедности.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић детаљно је упознао саговорника са најновијим развојем ситуације н Косову и Метохији и посебно нагласио значај непристрасног и статусно неутралног ангажмана КФОР у правцу очувања мира и безбедности у Покрајини и спречавања могућих инцидената.

Заменик помоћника генералног секретара НАТО нагласио је да Алијанса у потпуности поштује политику војне неутралности Србије. Такође, потврдио је да ће КФОР наставити да врши мандат у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999), те да је спреман да реагује ако дође до угрожавања безбедности.

Обострано је изражено задовољство достигнутим нивоом политичког дијалога и партнерске сарадње између Србије и НАТО о питањима од заједничког интереса, а у циљу очувања мира и стабилности у региону.