Координисаном акцијом до чистијег Београда

Координисаном акцијом до чистијег Београда

08/11/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Београда Александар Шапић разговарали су данас о планираним активностима и конкретним мерама у области заштите животне средине у главном граду.

 

Вујовић и Шапић разговарали су о проблемима депонија, канализационих мрежа и постројења, квалитету ваздуха, као и ефикаснијем коришћењу средстава ИПА фондова намењених пројектима заштите животне средине.

Договорена је координација и заједничка акција Министарства и Града, на који начин би се примењивале обавезе заштите природне средине, дефинисане стратешким документима државе, а посебна пажња посвећена је будућем постројењу и плановима за реализацију пројеката пречишћавања отпадних вода у Великом Селу, рекла је министарка Вујовић.

Градоначелник Шапић је истакао да ће Град Београд и Министарство значајно унапредити управљње отпадом.

Боље регулисање отпадом постићи ће се и законски и конкретним активностима, укључујући и грађевински. Секретаријат за заштиту животне средине Акционим планом за период 2022-2030. предвидео је да се поред Винче обезбеди још једна локација за стационирано постројење која ће покрити општине Нови Београд, Земун и Сурчин, а намера је да се подигне еколошки стандард и изгради више паркова и зелених површина, како би главни град имао квалитетнији ваздух, прецизирао је градоначелник Београда.