Изванредни свеукупни односи Србије и Кине

Изванредни свеукупни односи Србије и Кине

06/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је на почетку састанка упутио честитке амбасадорки Ђианг Ју поводом преузимања дужности специјалног представника Министарства спољних послова Народне Републике Кине за сарадњу Кина – земље Централне и Источне Европе. Нагласио је значај који обе државе придају сарадњи у оквиру овог механизма, што потврђује и чињеница да посета амбасадорке Ђианг групи земаља Централне и Источне Европе почиње баш од Београда.

 

Министар Дачић је искористио прилику и да упути честитке на успеху недавно завршеног 20. Конгреса Комунистичке партије Кине, као и на реизбору председника Си Ђинпинга на функцију генералног секретара партије, изразивши наду да ћемо у скоријој будућности поново имати прилику да председнику Сију укажемо гостопримство у званичној посети Републици Србији.
Договорено је даље јачање сарадње у оквиру механизма Кина – земље Централне и Источне Европе, који Република Србија види као интегрални део глобалне иницијативе „Појас и пут“ и којима придаје велики значај. Изражено је обострано задовољство због узлазног тренда када је реч о економским односима две земље и указано на постојање значајних потенцијала за њихово даље обогаћивање. Саговорници су били сагласни да ће Споразум о слободној трговини, инициран у разговору председника Вучића и председника Сија у фебруару ове године, бити усаглашен и потписан у најскоријем периоду, чиме ће се одлични билатерални односи и челично пријатељство које нас спаја додатно унапредити.
Амбасадорка Ђианг Ју је изразила задовољство због изванредних свеукупних односа Републике Србије и Народне Републике Кине, као и спремност за даље свестрано оснаживање свеобухватног стратешког партнерства и јачање челичног пријатељства наша два народа. Додала је да Народна Република Кина види Републику Србију као једног од најпоузданијих партнера у овом делу света, те да је томе допринела одлучност српског руководства да унапређује српско-кинеску сарадњу у областима од заједничког интереса, како на билатералном плану, тако и кроз механизам сарадње Кина-земље Централне и Источне Европе.

Саговорници су се сагласили да ће додатан подстицај развоју укупних односа и зближавању две земље и два народа значајно допринети недавно отпочети директни летови компаније „Ер Србија“ на релацији Београд-Тјенђин-Београд, као и успостављање директне авио-линије кинеске компаније „Хаинан Ерланс“ између Београда и Пекинга.

Током разговора су размењена мишљења о унапређењу сарадње у великом броју области, кроз интензивирање политичког дијалога и размену посета на високом и највишем нивоу и поновљена је узајамна подршка у питањима од националног интереса за две земље. Шеф српске дипломатије је још једном захвалио Народној Републици Кини на принципијелном ставу у вези са питањем Косова и Метохије и потврдио доследну подршку Републике Србије политици „једне Кине“ и принципу „једна земља, два система“, као и борби Кине против сепаратизма.