Телефонски разговор са потпредседником Владе и министром спољних послова Италије

Телефонски разговор са потпредседником Владе и министром спољних послова Италије

06/11/2022 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Италије Антонијом Тајанијем.

 

Председник Вучић је италијанском званичнику, као представнику једне од земаља Квинте, објаснио ставове Србије поводом најновијег развоја ситуације на Косову и Метохији. Он је рекао да ће се Србија, као и до сада, понашати озбиљно и одговорно, поштујући своје обавезе и опредељење да чува мир и стабилност, који Приштина угрожава својим једностраним актима и акцијама. „Последњи такав неодговоран корак Приштине изазвао је гнев Срба са севера Косова и Метохије“, објаснио је председник шефу италијанске дипломатије Тајанију.

Министар Тајани је рекао да су нарастајуће тензије забрињавајуће, изразивши наду да ће бити сачувани мир и стабилност и да ће Србија томе дати свој допринос. Он је, такође, позвао да се предност да дијалогу.

Председник Вучић честитао је министру Тајанију ступање на одговорну дужност, а овом приликом су двојица саговорника изразили наду да ће њихова сарадња у будућности бити добра, на темељима личног односа изграђеног док је Тајани био председник Европског парламента. Двојица званичника очекују интензивнији политички дијалог Србије и Италије.