Пуна подршка Владе српском народу на Космету

Пуна подршка Владе српском народу на Космету

05/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Представници Срба са Косова и Метохије су одлуком да суспендују своје учешће у привременим институцијама самоуправе у Приштини једноставно само стали у одбрану међународног јавног права и Бриселског споразума.

 

Овим је наш народ на Косову и Метохији поручио да само жели мир, да верује у владавину права и да верује у све оне партнере из међународне заједнице који су учествовали у постизању различитих споразума током протеклих година – пре свега Бриселског споразума као Првог споразума о нормализацији, а онда и свих осталих, који укључују и питање таблица. У својој борби за мир, стабилност, владавину права и поштовање свих потписаних споразума, имаће увек пуну подршку Владе Србије.

Хистерија у приштинској политичкој јавности и медијима је пример апсурда, јер не само да није реч о позивању на сукобе, већ је управо реч о мирољубивој и демократској реакцији која је одговор на континуирано једнострано кршење споразума, непоштовање како Срба на Косову и Метохији, тако и Европске уније, која је гарант Бриселског споразума.

Паралеле које екстремисти у Приштини повлаче са Украјином и Донбасом су неукусне, непримерене и несувисле, али целом свету довољно говоре о онима који их користе.

Срби на Косову и Метохији су током претходне деценије показали трпељивост и толерантност, управо зато што желе мир и зато што верују у владавину права. Сваке године се број напада на Србе повећавао, нелегално им је одузимана имовина, ретки повратници су најбруталније малтретирани и поново протеривани, невини људи хапшени и осуђивани супротно Бриселском споразуму, доживели су и да им је право гласа, као основно демократско право ускраћено, и ни једном нису реаговали на начин да угрозе мир. Сада су, једноставно, сатерани у ћошак и и даље се служе само и искључиво демократским средствима у борби за голи опстанак.

Још једном – једино што желе је да виде имплементацију потписаних споразума и ништа више од тога.

Влада Републике Србије остаје чврсто опредељена за очување мира и стабилности у региону и стоји уз наш храбри и достојанствени народ на Косову и Метохији.