Искуства Шпаније у области енергетике драгоцена за Србију

Искуства Шпаније у области енергетике драгоцена за Србију

04/11/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас у оквиру Пословног форума Србија-Шпанија са делегацијом Привредне коморе Шпаније и шпанским компанијама о сарадњи у области енергетике и рударства, обновљивих извора и енергетске транзиције.

 

Министарка Ђедовић је шпанским привредницима пренела да постоји велики потенцијал за сарадњу с обзиром да је Србија започела процес енергетске транзиције и декарбонизације, као и да су нам потребни нови енергетски капацитети како бисмо обезбедили потребе за енергијом у наредним годинама, у складу са принципима заштите животне средине.

„Драго ми је да су представници шпанских енергетских компанија данас са нама и да можемо да разговарамо о њиховој експертизи и искуствима како бисмо подстакли већу сарадњу две земље и у овом сектору. Србија је променила закодонавни оквир како би подстакла инвестиције и повећала удео обновљивих извора енергије у енергетском миксу. Припремамо стратешке документе и разматрамо различите сценарије развоја енергетског сектора у наредним годинама. Потреби су нам нови енергетски капацитети, велике хидроелектране, нова гасна складишта и интерконекције са суседним државама, као и дигитализација енергетског сектора и примена нових технологија. Шпанске компаније имају велико искуство у овим областима које нам може значити у процесу енергетске транзиције“, рекла је Ђедовић.

Представници шпанских компанија представили су своја искуства и експертизе у изградњи ветроелектрана, употребе зеленог водоника, балансирања енергијом и дигиталних решења.

Састанку је присуствовао и амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина који је изразио задовољство због чињенице да Шпанија и Србија унапређују сарадњу и подсетио да је јуче потписан меморандум о разумевању којим се Србији стављају на располагање бесповратна средства за даље јачање привредног амбијента, посебно инфраструктурних и енергетских пројеката.