Izložba Veljka Valjarevića u galeriji Sanjaj

Izložba Veljka Valjarevića u galeriji Sanjaj

03/11/2022 Off By BERB

Ulica Dositejeva ispred galerije Sanjaj je bila zakrčena tokom otvaranja izložbe „Vrt sećanja“ mladog umetnika Veljka Valjarevića iz Užica. Ovom izuzetnom izložbom galerija Sanjaj proslavlja svoj prvi rođendan. Osim prijatelja i poštovaoca umetnosti ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju je prisustvovao i veliki broj mladih ljudi.

 

Galerija Sanjaj je tokom prve godine rada već ostvarila svoj cilj – da se slikarstvo vrati u modu i da se omogući mladim umetnicima da svoje radove predstave širokoj javnosti.
Umetnik Veljko Valjarević, koji ima samo 31 godinu, svoja izvanredna dela predstavlja na izložbi „Vrt sećanja“ u galeriji Sanjaj. Slike koje će publika moći da vidi do 1. decembra, najbolje je opisao naš cenjeni književnik Filip David: „Ne želim da podlegnem iskušenju detaljnog tumačenja i objašnjenja motiva slika Veljka Valjarevića. To zadovoljstvo otkrivanja raznolikih značenja pripada svakom posmatraču ponaosob. Svaka slika, kao i svako umetničko delo ima onoliko tumačenja koliko ima posmatrača. Osim što nas impresioniraju tehničkom izvedbom izabranih motiva Valjarevićeve slike otvaraju vrata svetovima tajanstvenog, nepoznatog i mističnog. Slikarstvo onostranog uvodi nas u predele hipnotizirajućih magijskih slika, začaranih predela i izobličenih stvorenja koji obitavaju na granicama stvarnog i nestvarnog. Zagledajte pažljivo u Valjarevićeve crteže i slike, otkrićete i delove svojih sopstvenih tajanstvenih i uznemirujućih snoviđenja!“
Veljko Valjarević je tokom pet godina izlagao na preko 30 grupnih i 15 samostalnih izložbi, a njegova dela su zastupljena i u nekoliko knjiga i eseja o crtežu. Njegovi radovi se nalaze u mnogobrojnim privatnim i državnim kolekcijama, a 2021. godine je na prvom bijenalu Fantastike dobio nagradu za Najboljeg mladog slikar.
Izložba „Vrt sećanja“ će biti otvorena do 1. decembra, a radno vreme galerije Sanjaj (Dositejeva 11) je radnim danima od 12 do 20h i subotom od 11 do 15h.