Постигнут договор о будућем стендбај аранжману са ММФ-ом

Постигнут договор о будућем стендбај аранжману са ММФ-ом

02/11/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали оценио је данас управо завршену посету Међународног монетарног фонда (ММФ) Србији успешном и истакао да је са делегацијом ММФ-а постигнут договор о будућем стенд-бај аранжману за Србију који би трајао две године у укупном износу од 2,4 милијарде евра.

 

Мисија ММФ-а у Србији завршена је данашњим састанком у Народној банци чиме су окончани двонедељни разговори о будућем аранжману Србије са овом међународном финансијском институцијом.

„Завршили смо трећу ревизију актуелног ‘PCI’ инструмента и усагласили се о будућој сарадњи. Очекујем и званичну потврду и одобрење Одбора директора ММФ-а током децембра, након чега бисмо и званично ушли у нови аранжман. То ће бити додатна подршка Србији да што лакше прође кроз кризу, али, пре свега, и додатна сигурност да економске последице сукоба у Украјини не зауставе започете реформе, како би се ублажили ефекати успоравања светске економије на Србију“ истакао је Мали.

Он је додао и да је делегација ММФ-а, са Јаном Кесом Мартејном на челу, оценила да се Србија, након снажног опоравка од пандемије, суочила са спољним утицајима, али да је упркос томе успела да одржи макроекономску стабилност.

„ММФ је посебно истакао да је Србија до сада показивала отпорност на негативна дешавања у Европи и свету. Када је реч о аранжману, текуће циљеве континуирано испуњавамо, и сада настављамо даље. Циљ је да очувамо постигнуту финансијску стабилност али и да наставимо са спровођењем јасно зацртаних реформских задатака које смо заједно са ММФ-ом поставили раније“, рекао је Мали.

Он је додао да је ММФ оценио да је Србија постигла извандредне резултате за време трајања ковид кризе, али да се на њу надовезала нова криза изазвана енергетском нестабилношћу те да је зато важан нови аранжман.

„Због кредибилности и стабилности јавних финансија настављамо са реформама. Само тако можемо да достигнемо високе стопе раста и напредак наше економије“, рекао је Мали.

Како је истакао делегација ММФ-а је посебно похвалила напоре који су уложени да се ефекти повећаних трошкова живота што мање одразе на грађане.

ММФ је, према речима Малог, истакао и да је од велике важности чињеница да фискална консолидација подржава монетарну политику земље, да је српска економија спремна за ризике, укључујући и адекватан ниво девизних резерви, политику управљања јавним дугом и добро капитализован банкарски сектор те да ће нови аранжман бити још једна додатна „брана“ од спољних негативних утицаја.

Потпредседник Владе је закључио да је Србија показала ММФ-у да је трасирала свој пут, да је томе потпуно посвећена, у шта се ММФ уверио, те да су све мере државе усмерене ка томе да се до сада постигнуто очува уз наставак раста и развоја.