Ивица Дачић са амбасадором САД Кристофером Хилом

Ивица Дачић са амбасадором САД Кристофером Хилом

01/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, енергетској диверсификацији, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић истакао је да је Србија посвећена политичком дијалогу и улагању додатних напора како би се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама подигли на виши ниво и како би се унапредила сарадња у свим областима.

Истакао је такође посвећеност Србије развоју регионалне сарадње и додао да за нашу земљу очување мира и стабилности у региону остаје један од кључних приоритета.

Дачић је у том смислу нагласио да је управо Србија иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана, те да је стога и препозната као поуздан партнер свима онима који желе да искрено и предано раде на заједничком европском путу.

Амбасадор Хил је поновио подршку САД Европској Унији у планираној интеграцији Србије и других земаља Западног Балкана и додао да ће САД увек подржати напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом.

Говорећи о значају снажног економског замаха Србије, шеф српске дипломатије Дачић је посебно нагласио да присуство америчких компанија које успешно послују у нашој земљи, указује на добре економске односе између Србије и САД, те поздравио јучерашње разговоре привредне делегације САД и највиших званичника Србије о даљем јачању економске сарадње, стратешким партнерствима, као и о потенцијалима за инвестиције у енергетику, сектор информационо-комуникационих и зелених технологија.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

„Србија наставља да инсистира на дијалогу и позива на очување мира“, нагласио је министар Дачић.

Амбасадор Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити ангажман у правцу наставка дијалога који ће донети конкретне резултате.