Ана Брнабић разговарала данас са Урсулом фон дер Лајен

Ана Брнабић разговарала данас са Урсулом фон дер Лајен

28/10/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

 

Брнабић је захвалила фон дер Лајен на посети Србији и региону и истакла значај заједничке посете председника Републике Србије и председнице ЕК Нишу, где су обишли радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске.
Брнабић истакла да је нова енергетска политика први приоритет нове владе и да ће у фокусу бити питање даље енергетске диверсификације.

Председница владе оценила је да је Извештај ЕК о напретку Србије објективан и балансиран и да ће влада у новом мандату наставити да буде посвећена реформама и процесу европских интеграција. Премијерка је издвојила важност наставка реформи у области владавине права, затим реформе у области правосуђа и усвајање новог пакета правосудних закона, као и питања медијских слобода и усвајања новог сета медијских закона.
Такође, Брнабић је упознала председницу ЕК са активностима на усклађивању са визном политиком ЕУ.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, председница Владе Ана Брнабић рекла је да остајемо посвећени дијалогу и да су наши приоритети мир и стабилност.

Председница ЕК фон дер Лајен честитала је премијерки Брнабић на избору нове Владе Србије и пожелела много успеха у даљем раду. Фон дер Лајен је изразила подршку Србији и Западном Балкану у процесу приступања Европској унији.

Председница ЕК упознала је премијерку Брнабић са актуелним питањима у вези са енегретском ситуацијом у Европи.
Састанку су присуствовале и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.