Vučić kaže da Srbija ostaje na evropskom putu, Fon der Lajen najavljuje pomoć

Vučić kaže da Srbija ostaje na evropskom putu, Fon der Lajen najavljuje pomoć

28/10/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd nije “ni za 0,1 posto” odgovoran za probleme u dijalogu sa Prištinom, i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, samo se pita zašto to isto ne važi i za Srbiju.

 

“Kada ovde govorite o teritorijalnom integritetu, u Srbiji na to ljudi gledaju drugačije”, rekao je Vučić na konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Nišu. On je kazao da Srbija ostaje na evropskom putu.

Fon der Lajen je izjavila da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

“Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene članove društva i mala i srednja preduzeća“, rekla je Fon der Lajen u Nišu, gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Vučić je zahvalio Fon der Lajen i poreskim obveznicima EU na “ogromnoj podršci i pomoći”.

“Kada vam neko daje novac a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala”, rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija uraditi sve što treba za usklađivanje sa EU viznom politikom i pre kraja godine.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom kazao je da je „veoma zabrinut“.

Prokomentarisao je konferenciju Fon der Lajen sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, za koju je rekao da je koristila priliku da govori protiv Srbije, dodajući da on neće uzvratiti.

“Uradićemo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše ocene profesora Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ Danijela Servera da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji i da je realnije da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu, Vučić kaže da se „naslušao besmislenih laži o Srbiji“, a da se niko nikad nije izvinio kad se one ne obistine.

“Mi našim kineskim prijateljima kažemo da smo na evropskom putu, sa tim nemamo problem”, rekao je Vučić. On je dodao da će Srbija na tom putu ostati, a da će „gledati da sačuva“ tradicionalno prijateljstvo sa Kinom i, kako je rekao, „principijelan stav“ o ratu u Ukrajini.

Fon der Lajen je najavila i 500 miliona bespovratnih sredstava koja će biti uložena u infrastrukturu.

Rekla je da EU želi da podrži Srbiju i u izgradnji univerzitetske dečije bolnice i gasnog interkonektora Srbije sa Severnom Makedonijom.

Upozorila je da je energetska kriza posledica “strašnog rata koji Rusija vodi proitiv Ukrajine”, koji “menja bezbednosnu sliku celog kontinenta”.

Pozdravila je najave Srbije da će do kraja godine uskladiti viznu politiku sa EU.

Predsednica EK je kazala i da brzina pridruživanja EU zavisi od zemalja koje žele da se pridruže Uniji.

“Napredak u reformama je izuzetno važan. Moram da kažem a ste već dosta toga uradili, ali važno je i uskladiti se sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom”, rekla je ona.

Na pitanje o preregistraciji tablica na Kosovu, Fon der Lajen je rekla da EU i partneri „intenzivno rade na pronalaženju rešenja“.

„Ima dobre volje na obe strane, intenziviraćemo dijalog. Teški su razgovori, nadam se da ćemo imati uskoro konkretno rešenje, ali treba nam konstruktivnost obe strane“, rekla je.

Dijalog jedini pravi put u odnosima sa Prištinom

Dijalog jedini pravi put ka rešenju svih otvorenih pitanja i odnosa sa Prištinom, objavio je večeras na Instagramu predsednik Srbije posle razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

“Složili smo se da je dijalog jedini pravi put ka rešenju svih otvorenih pitanja i odnosa sa Prištinom. Srbija nastavlja da ulaže u svaki pedalj svoje zemlje istovremeno boreći se za mir i stabilnost, koji su preduslov svakog napretka”, napisao je Vučić, uz fotografije sastanka sa Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije nalazi se u poseti regionu da bi, kako je najavljeno, sa liderima razgovarala o podršci Evropske unije u prevazilaženju energetske krize.

Ona je bila u Skoplju, Tirani, Prištini i Sarajevu, a sutra će boraviti u Podgorici.