Нова гарантна шема ДФЦ-а за помоћ предузећима

Нова гарантна шема ДФЦ-а за помоћ предузећима

28/10/2022 Off By BERB

Фото: Министарство финансија

 

Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава (САД) у Републици Србији Кристофером Хилом о унапређењу економских односа, као и могућим даљим видовима заједничке сарадње две земље у различитим областима.

 

Мали је амбасадора Хила упознао са макроекономским резултатима које је наша земља постигла, наглашавајући да смо економски јаки и стабилни. Хил је похвалио постигнуте макроекономске резултате, указујући да САД желе да Србија успе, да буде још јача и отпорнија.

На састанку је било речи о гарантној шеми коју Америчка корпорација за међународно развојно финансирање (ДФЦ) уз подршку Министарства финансија спроводи са банкама у Србији, а путем које ће српској привреди постати доступан широк спектар финансијских производа по најповољнијим условима.

Током децембра ће бити и званично представљена ова гарантна шема, а на тај начин, предузећима ће бити пружена помоћ да расту, да отварају нова радна места и очувају пословање и у тешким временима.

Саговорници су се посебно осврнули на иницијативу Отворени Балкан. Они су се сложили да је ова иницијатива добра идеја и сјајна прилика за бољу повезаност, лакше кретање људи и роба, нова радна места.

Министар је истакао да је Србија потпуно посвећена тој иницијативи оцењујући да кроз економију можемо да учинимо чудо и да се тако додатно повежемо са регионом.

Мали и Хил су разговарали и о инфраструктурним пројектима, са посебним освртом на Моравски коридор. Министар је указао да актуелна светска криза није зауставила велике инфраструктурне пројекте који су важни за раст наше економије, уз напомену да је Моравски коридор, на чијој изградњи ради амерички конзорцијум, од изузетног значаја.

Саговорници су оценили да је сарадња две земље на високом нивоу и као пример навели компаније које инвестирају у Србији попут НЦР-а, а амбасадор Хил је указао да Србија има добре кадрове и стручне, младе људе.