Дачић са председавајућим Војном комитету НАТО

Дачић са председавајућим Војном комитету НАТО

28/10/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са председавајућим Војном комитету НАТО адмиралом Робом Бауером који борави у званичној посети Републици Србији.

 

Током састанка размењена су мишљења о актуелном стању и перспективи партнерске сарадње РС и НАТО, безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и активностима НАТО вођене мисије КФОР, као и актуелним питањима регионалне, европске и глобалне безбедности.

Указано је на значај редовног одржавања дијалога представника РС са званичницима политичких и војних структура НАТО, што доприноси бољем међусобном разумевању, посебно када се ради о најважнијим питањима од интереса за Србију, али и за стабилност у региону.

Посебно је наглашено да Србија подржава и цени ангажовање Међународних безбедносних снага (КФОР) у Покрајини у стриктном, потпуном и непристрасном спровођењу мандата који је утврђен и додељен КФОР-у на основу Резолуције СБ УН 1244.
Адмирал Бауер је оценио да размена најбољих пракси и знања у областима попут енергетске и еколошке безбедности, сајбер одбране и отпорности, заштите критичне инфраструктуре и борбе против тероризма може само унапредити сарадњу НАТО и Србије.

Обострано је констатовано да Србија и НАТО деле заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону.