Побољшање квалитета и ефикасности образовања

Побољшање квалитета и ефикасности образовања

27/10/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Помоћник министра просвете Милан Пашић отворио је данас традиционално Школски дан у оквиру Сајма књига и Сајма образовања и наставних средстава.
„Образовање је један од најважнијих задатака и зато треба да буде квалитетно и свима доступно. Убрзани токови развоја условљавају континуитет човековог образовања и усавршавања, који није статичан процес, већ процес који захтева сталну активност, напредовање и професионални развој“, навео је Пашић.

 

Он је истакао да снага и вредност промена у образовању зависе од снаге и кретаивности свих оних који су непосредно укључени у образовање.

„Васпитање, образовање и настава су три међусобно повезана и условљена процеса и као такви чине јединствен педагошки процес“. навео је он.
Према његовим речима, интензивне реформе образовног система усмерене су на побољшање квалитета и ефикасности образовања, као и на обезбеђивање доступности квалитетног образовања за сву децу.

Он је истакао и да су протеклих дана, на штанду Министарства, током Сајма образовања, представљене различите активности и пројекти, који су постигнути заједничким радом Министарства, образовно-васпитних установа, запослених, ученика и родитеља.

„Посебно сам поносан на децу и ученике широм Србије, који су јавности показали своја знања, умећа и постигнућа“, рекао је Пашић, цитирајући стару изреку „знање је благо које сваког власника свуда прати“,, поручивши да је то благо „овде, међу књигама“.

На штанду Министарстава просвете, данас представиће се основне и средње школе, као и ученичке задруге.

Школе ће представити примере добре праксе у заштити животне средине, финансијској писмености, али и нових технологија за савремено образовање. У конференцијској сали, биће одржане презентације о обогаћеном једносменском раду, спољашњем вредновању рада школа, методе и технике за унапређивање формативног оцењивања у школама, завршни испит на крају основне школе и промоција еВежбанонице, државна матура, мрежа установа и улога саветника – спољних сарадника.