Обележена 105. годишњица успостављања дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Данске

Обележена 105. годишњица успостављања дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Данске

20/10/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

У сарадњи Министарства спољних послова Србије и Државног архива Србије, данас је у Београду обележена 105. годишњица успостављања дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Данске.

 

Министар спољних послова Никола Селаковиће је, отварајући свечаност у Државном архиву Србије, подсетио да су дипломатски односи Краљевине Србије и Краљевине Данске успостављени током Првог светског рата, и констатовао да пријатељство држава и народа, када је искрено, има толико дубоке и снажне корене да је отпорно и на најразорније ратне вихоре и да непрестано тежи надградњи и тражи нове плодове.

„И сада када се ветрови рата и нестабилности поново шире светом више него икад има смисла инсистирати на пријатељству међу народима и државама. Зато је јубилеј који данас обележавамо, рекао бих, зрак наде у мрачном времену“, рекао је Селаковић.

Министар је истакао да је Србија захвална и поносна што су везе две државе овенчане и присуством неких од најзначајнијих данских компанија на овом тржишту, чиме је Данска постала део приче о економском препороду Србије.

„Уверен сам да ће билатерални односи, како на политичком тако и на економском плану, у будућности додатно напредовати, јер имамо темеље на којима можемо да градимо једну величанствену грађевину“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, пример Данске доказује да бројем невелики народи могу да буду истински велики у својим постигнућима, што нас уверава да ни амбиције српског народа нису нереалне и неоствариве.

„Србија, која је, попут Данске, кроз историју имала успоне и падове, жели да себи радом, иновативношћу, економским успесима и друштвеним напретком избори место у свету“, поручио је Селаковић.

Амбасадорка Краљевине Данске у Републици Србији Сузан Шајн констатовала је да две земље имају добре билатералне односе и изразила наду да ће Србија наставити путем реформи како би ускоро постала део ЕУ породице.

Она је подсетила да је управо током данског председавања ЕУ 2012. године Србија постала кандидат за чланство у ЕУ и истакла да Данска до данас наставља да јој пружа подршку на европском путу.

Амбасадорка Шајн је изразила наду да ће још више данских компанија у будућности инвестирати у Србији и да ће партнерство двеју земаља у наставити да буде изграђивано.

У оквиру свечаности представљена је јубиларна поштанска марку коју је израдила „Пошта Србије”, такође су Спомен збирци Павле Бељански из Новог Сада уручене слике са својствима културног добра професора Јефте Перића које су, донедавно, биле у приватној колекцији у Данској.

Свечаност је завршена промоцијом зборника докумената „Краљевина Србија и Краљевина Данска” у издању Државног архива Србије коју прати истоимена изложба.

Књига је део едиције Мала библиотека Државног архива Србије. Међу документима који сведоче о почетку веза двају народа истичу се део путописа Ханса Кристијана Андерсена о Србији, преписка првих амбасадора у Данској Милутина Јовановића и песника Милана Ракића, као и сведочанства о раду данске медицинске мисије у Војном санитету Српске војске током Првог светског рата.

На свечаности су о српско-данским односима и књизи говорили и амбасадорка Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић-Марић, директор ЈП „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић, управница Спомен збирке Павле Баљански Милана Квас, рецензенти проф. др Бошко Сувајџић и проф. др Миле Бјелајац, као и директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић.