Аранжман са ММФ-ом за додатну финансијску стабилност

Аранжман са ММФ-ом за додатну финансијску стабилност

20/10/2022 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће стенд-бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) Србији обезбедити наставак вођења одговорне економске политике, и пружити додатну финансијску стабилност, у времену непредвиђених светских околности и кризе.

 

Мали је подсетио да посета Мисије ММФ-а Србији почиње данас, да ће трајати две недеље, као и да је намера да Србија остане „оаза сигурности“ за инвестиције, привреду и грађане.

„Данас почиње мисија и они ће бити у Београду две недеље. Разговараћемо о великом броју тема, нарочито о темама које су везане за постојећу кризу у свету, и начин на који криза има утицаја на српску економију“, рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Према његовим речима држава жели да буде одговорна и спремна за непредвиђене околности.

„По свим плановима које имамо, ми имамо довољно новца. Са помоћи коју бисмо добили од ММФ-а, ми смо потпуно стабилни и за наредну годину. То је најважнија порука за грађане“, нагласио је он, и додао да су Србија и ММФ до сада били и остали добри партнери.

Како је истакао, веома је корисна сарадња са ММФ-ом – она даје приоритет нашим реформама, а помаже нам и у побољшању кредитног рејтинга.

Министар је нагласио да је аранжман са ММФ-ом у ранијем периоду помогао Србији да брзо и ефикасно спроведе реформе, као и да наша земља буде конкурентна.

„Реформа Пореске управе, унапређење система е-фактура, е-фискализација, управљање јавним предузећима, ефикасније спровођење јавних набавки, контрола јавних инвестиција и инфраструктурних пројеката. То су све реформе које успешно спроводимо како би ефикасније трошили новац пореских обвезника, а са друге стране како би били атрактивнији за инвестиције“, рекао је Мали.

Он је додао да нас интересује и то на који начин преко ММФ-а можемо доћи до јефтинијег новца, јер ако се погледа политика ЕЦБ-а и ФЕД-а, камате расту, а новац је све скупљи.

„Све своје обавезе држава испуњава на време. Ми са новцем у овом тренутку немамо проблем. Оно што желимо је да обезбедимо финансијске бафере, јер смо свесни огромне енергетске кризе, повећања цене енергената“, казао је Мали.

Он је навео и да смо, ако се погледају резултату од 2015. године, од када Србија сарађује са ММФ-ом, успели да остваримо огроман број реформских циљева.

„Само од 2018. године до данас, 26 великих реформских циљева смо остварили, пет је још остало да се оствари и то ћемо у наредних неколико месеци завршити“, прецизирао је министар.

Он је додао да од тада наша економија константно напредује и да је наша земља финансијски и економски стабилна, као и да држава све своје обавезе испуњава на време. Мали је додао да Србија тренутно на рачуну има 303,4 милијарди динара и да смо потпуно ликвидни.

„Последње две године имали смо кумулативно, најбрже растућу економију у Европи. Ове године ће вредност нашег БДП износити 60 милијарди евра. У првих девет месеци ове године преко три милијарде евра страних директних инвестиција је ушло у Србију, упркос кризи. И најважнији показатељ, удео јавног дуга у БДП-у данас је 53,7 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 процената“, рекао је министар финансија.

Он је додао да држава преузима терет кризе на себе, те да за привреду и грађане, није значајно повећана цена струје или гаса. „То су цене које су најниже у Европи и чине нашу економију конкурентном“, нагласио је Мали.

Он је рекао да је намера да се очува стандард грађана, као и макроекономска стабилност. То се може урадити једино ако се наставе реформе и даље привлаче инвестиције, отварају нове фабрике и саобраћајнице.

Министар финансија рекао је и да очекује да ће Србија до краја наредне седмице имати нову владу, а да ће се одмах након тога ићи на усвајање ребаланса буџета. Он је рекао и да остају планови о повећању плата и пензија.

„Очекујем да ћемо до краја наредне недеље имати нову владу. Одмах након тога прва наредна одлука је ребаланс буџета. Добре су вести за грађане Србије. Ми имамо за 170 милијарди динара веће приходе ове године него што смо планирали. Хоћемо те приходе да распоредимо на прави начин. Две су важне ствари које је председник Србије Александар Вучић обећао. Идемо са повећањем пензија од 1. новембра од девет одсто, након тога од 1. јануара додатних 12,1 одсто и такође идемо са исплатом 5.000 динара за младе“, рекао је Мали.

Како је навео, пријава младих за 5.000 динара почиње 1. децембра и трајаће две недеље, а исплата креће убрзо по завршетку пријаве. Право на пријаву ће имати млади од навршених 16 до навршених 29 година.

Он је подсетио да су млади већ два пута добили новчану помоћ. Први пут им је исплаћено по сто евра у фебруару и ту помоћ је добило око 1,06 милиона младих, а другу помоћ од 100 евра у јуну добило је око 1,1 милион младих.

Министар је подсетио и да је већ усвојена одлука о повећању минималне зараде за 14,3 одсто, као и да ће од 1. јануара наредне године плате у јавном сектору биће повећане за 12,5 одсто, а за припаднике војске 25 одсто.

Мали је истакао и да формирање нових министарстава у Влади Републике Србије, неће бити додатни трошак за буџет јер је углавном реч о прерасподели већ постојећих ресора.

„Није велики број нових министарстава. Углавном су то прерасподеле постојећих министарстава и ту је реч о минималним издвајањима. Питање финансирања није проблем, то ћемо спровести кроз ребаланс буџета. Важно је да влада буде ефикасна и одговори на све ове изазове о којима сам говорио“, закључио је министар финансија Синиша Мали.