Састанак са представницима компаније HBIS Смедерево

Састанак са представницима компаније HBIS Смедерево

19/10/2022 Off By BERB

Foto: Predsednišvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима компаније HBIS Смедерево, које је предводио генерални директор Сонг Сихаи, са којима је разговарао о резултатима пословања те компаније у Србији у 2021. години, као и текућим пројектима и будућим плановима. Разговору је присуствовала и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.

Председник Вучић је у разговору са представницима кинеске компаније и амбасадорком Бо исказао задовољство што HBIS Група у Србији послује стабилно и остварује планирани ниво производње на врло захтевном и конкурентном тржишту челика.

Представници HBIS-а обавестили су председника Вучића да је та компанија у току 2021. године у Србији остварила највиши ниво прихода од преузимања Железаре у Смедереву и додали да је прошле године забележен раст од 84,5 одсто у односу на остварене приходе у 2020. години.

Генерални директор HBIS Смедерево Сонг Сихаи истакао је да је, упркос енергетској кризи и проблемима у снабдевању у целом свету, остварена производња у току првих девет месеци 2022. године 901 хиљаду тона, као и да је обим извоза те компаније на тржиште ЕУ27 у току првих седам месеци 2022. године 397 хиљада тона, што представља раст од 3.9 одсто у односу на исти период прошле године.

Такође, представници HBIS Смедерево захвалили су председнику Вучићу и председнику НР Кине Сију Ђипингу на развоју односа двеју земаља и формираном челичном пријатељству два народа.

Председник Вучић је потврдио безрезервну подршку компанији HBIS и најавио да ће са кинеским пријатељима наставити да ради на унапређењу и даљем развоју односа два народа.