Београдска премијера представе “Ситнице које живот значе”  23. октобра

Београдска премијера представе “Ситнице које живот значе” 23. октобра

18/10/2022 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду/ Жељко Јовановић

 

„Ситнице које живот значе“, представа по истоименом бестселеру једног од најпопуларнијих италијанских писаца данашњице Лоренца Маронеа, једно је од остварења која су обележила ово културно лето.

 

У овом комаду о љубави, пријатељству и помоћи у чијем фокусу се налази пензионисани књиговођа Чезаре, „старо џангризало“ који пред сам крај живота добија жељу да из корена промени свој карактер, Народно позориште у Београду урадило је у копродукцију са Бео Арт-ом и Центром за културу Тиват, у драматизацији Ђорђа Kосића и режији Андреја Носова.

Поред великог успеха на 18. фестивалу Пургаторије у Тивту где је премијерно изведена 12.августа т.г., представа је освојила и два признања на 9. фестивалу Нови Тврђава театар – глумици Нели Михајловић припала је награда за најбољу женску улогу, а Младен Андрејевић је за лик Чезареа освојио награду “Милан Гутовић”.

О раду на представи редитељ Андреј Носов каже:
За мене је овај рад, и то ткање тих малих ситница, тих односа, заправо нешто што ме највише узбудило и што ми је најзначајније. Мислим да смо у трагању за тим људима и препознавању у нашем окружењу тих људи који се налазе у тим малим окршајима заправо успели да пронађемо неку тачну нит и неку добру меру тога шта је ту заправо стварно једно велико питање у односу на живот, а шта је судбина трагична, јер свако може бити трагичан.

Главну улогу тумачи Младен Андрејевић, а у подели су и Нела Михаиловић, Вања Ејдус, Душан Матејић, Нина Нешковић и Раде Ћосић.

Сценограф је Дејан Тодоровић, Селена Орб је креирала костиме, музику је компоновао Драшко Аџић, док је Марија Миленковић била задужена за сценски покрет.

Поред премијере 23. октобра представа ће имати две репризе у октобру, 24. и 27. октобра.