Svetski dan oživljavanja

Svetski dan oživljavanja

15/10/2022 Off By BERB

U nedelju 16. oktobra obeležava se Svetski dan oživljavanja u situaciji naglog srčanog zastoja.

 

Ovogodišnja poruka jeste da oživljavanje prilikom naglog srčanog zastoja treba da bude dostupno svima. To znači, takođe, da bi hitne mere prve pomoći trebalo da poznaju svi, budući da u vremenu velikih tenzija i neizvesnosti niko nije pošteđen rizika od ove životno ugrožavajuće epizode.

Sve kategorije društva trebalo bi da budu obučene i da znaju kako da pristupe CRP-u (kardiopulmonalnoj reanimaciji), ipak posebna pažnja ove godine posvećena je edukaciji žena.

Momentalno reagovanje i adekvatna prva pomoć spasavaju živote.

OBUČI SE I TI DA BI POMOGAO DRUGOME, POZOVI DRUGE DA NAUČE, KAKO BI POMOGLI TEBI!
PRVA POMOĆ MORA DA BUDE DOSTUPNA SVIMA!

Crveni krst Srbije ovim povodom otvara u 14 časova u Siminoj 19 Nacionalni trening centar za prvu pomoć. Ovaj prostor adaptiran je donacijama naših partnera i ubuduće biće mesto gde će se odvijati obuke za stanovništvo. Prvi put Crveni krst Srbije i građani Srbije imaće u centru Beograda svoj zajednički prostor za radionice i edukacije. Nadamo se da ćemo tako doprineti da se još veći broj ljudi obuči u merama prve pomoći te da ćemo zajedno kao društvo uticati na to da se poveća zdravstvena kultura u Srbiji i da se Srbija učini bezbednijim mestom za život.

Kako bismo se, deleći i dajući ono što imamo, a to su veštine u pružanju prve pomoći, zahvalili svima vama novinarima što ste nam pomogli svojim zalaganjem i svojim prilozima da zainteresujemo javnost za ovu temu, pozivamo vas da dođete na radionicu u nedelju 16. oktobra u 14 časova u Siminu 19. Bićemo prva ekipa koja je u novom prostoru imala priliku da nauči i prenese znanje. Tu prvu radionicu kojom otvaramo vrata učenju u novom prostoru koncipirali smo upravo za vas. Čekaju vas od srca spremljeni pokloni i koktel nakon naučene veštine koja zaista ponekad vredi više od svega.

Iskreno se nadamo da ćete nam se pridružiti, radionica nije samo korisna, veoma je zabavna.