175 година Галерије Матице српске

175 година Галерије Матице српске

15/10/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Младен Секулић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић обратила се на свечаној седници поводом обележавања важне годишњице Галерије Матице српске, најстаријег националног уметничког музеја у Србији, и том приликом истакла да је то велики дан за Галерију Матице српске и нашу културу и још један доказ богатства српског културног наслеђа и раскоши ризнице сећања коју заједно чувамо.

„Континуитет трајања од 175 година, речито говори о успешном испуњавању мисије очувања националног и културног идентитета. У том светлу, изузетно је важно што Галерија Матице српске данас није само чувар историје уметности и српског народа, већ и једна од најактивнијих установа на домаћој и регионалној културној сцени“, напоменула је министарка културе и додала да је то музеј који пажљиво чува драгоцено културно наслеђе и марљиво се труди да га пренесе на садашње и будуће генерације, те да се ствара утисак да ту уметничка дела живе свој нови живот, приближавајући угледну прошлост данашњици и стварајући услове за бољу сутрашњицу.
Према речима министарке културе и информисања кроз колекцију Галерије, коју чине дела од 16. века до данас, може се видети веран приказ настанка и развоја уметничке сцене, и у исто време турбулентне историје српског народа.
„О томе говоре и бројна ремек-дела истакнутих уметника као што су Катарина Ивановић, Ђура Јакшић, Паја Јовановић, Урош Предић, Сава Шумановић, Милан Коњовић, Петар Лубарда и многи други. Захваљујући њима и осталим сегментима своје колекције, Галерија Матице српске сврстава се међу најистакнутије и најпрепознатљивије музеје у региону“, изјавила је Гојковић указујући на јединственост те установе, која се огледа и у томе што чак трећину колекције чине поклони и завештања, уобличени у поклон-збирке које носе имена својих дародаваца.
„Лепу традицију даривања и завештања, коју је започео велики добротвор Сава Текелија и на основу које је и настао овај музеј, требало би што више афирмисати у савремено доба. Да доследно прати визију својих оснивача, Галерија је доказала и тиме што је један од пионира обнове задужбинарства у нашој земљи“, рекла је министарка културе и информисања.

Гојковић је подсетила да су програми и образовне радионице за децу и младе незаобилазни део савремене музеолошке праксе, те да је Галерија Матице српске један од најбољих примера у стварању нове публике у нашој земљи. Она је изразила уверење да ће и други музеји и галерије широм Србије следити тај образац, који се показао идеалним за упознавање са музејским животом и привлачење младих генерација.
„Као неко ко је читавог свог живота повезан са овим местом, с поносом могу да кажем да је Галерија Матице српске прави показатељ како ићи у корак с временом, а сачувати своју аутентичност. Бројне и разноврсне изложбе, квалитетна стална поставка и друга свакодневна дешавања, чине овај храм културе омиљеним местом љубитеља уметности и посетиоца из Новог Сада, Србије и шире“, нагласила је Гојковић на крају.
Поводом обележавања значајног јубилеја Галерије Матице српске, министарки културе је уручено вредно признање, Сребрна јубиларна медаља, као и Сребрна јубиларна плакета, додељена Министарству културе и информисања, док је добитник Јубиларне медаље Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију.