Крагујевац први донео Антидискриминациони кодекс

Крагујевац први донео Антидискриминациони кодекс

14/10/2022 Off By BERB

Foto: MDULS

 

Државни секретар МДУЛС Стеван Глигорин присуствовао је данас у Крагујевцу промоцији Антидискриминационог кодекса, намењеног државним службеницима као помоћ у раду, у циљу заштите људских права и превенције дискриминације.

Доношење овог кодекса резултат је четворогодишње пројектне сарадње 11 јединица локалне самоуправе у Србији и Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада ЕХО и организације ХЕКС/ЕПЕР из Швајцарске, како би се унапредио процес социјалне инклузије Рома и других осетљивих група у друштву.

Глигорин је, у свом уводном обраћању на отварању скупа, истакао да је Град Крагујевац прва локална самоуправа у земљи која је донела документ којим се спречава дискриминација у јавним институцијама и унапређује култура равноправности.

„Доношењем Антидискриминационог кодекса који је намењен свим запосленима у градској управи, Крагујевац је постао пример добре праксе у превенцији и борби против дискриминације. Овај кодекс је прилагођен специфичностима Крагујевца и унапређује антидискриминациони правни оквир наше државе“, поручио је Глигорин.

Он је изразио уверење да ће и други градови и општине у Србији следити пример Крагујевца и радити на доношењу својих локалних акционих планова за превенцију дискриминације, сличних крагујевачком кодексу, али усклађених са специфичностима својих средина.

Глигорин је подсетио и на активности које је МДУЛС, иако ненадлежно за питања равноправности, спровело у протекле две године као вид подршке јединицама локалне самоуправе у превенцији и борби против дискриминације, посебно када је у питању унапређење положаја маргинализованих категорија становништва, а пре свега ромске популације.

Он је подсетио да МДУЛС додељује годишњу награду за најбоље општинске/градске управе у области равноправности и антидискриминације. Такође, МДУЛС кроз дугогодишњу сарадњу са УНХЦР-ом и Заштитником грађана ради на решавању проблема уписа ромске националне мањине у Матичну књигу рођених и смањивању ризика од апатридије, са циљем да до краја 2024. године апатридија у Србији буде потпуно искорењена. И током пандемије КОВИД 19 вируса МДУЛС се, у сарадњи са ЈЛС, трудило да ромска насеља не остану без пијаће воде и струје, да буду добро информисани о вирусу и схвате важност превенције, у чему је имало подршку Кризног штаба, али и ромских медијатора и координатора.

„Како нико не би био изостављен и заборављен у процесу имунизације, када је држава набавила вакцине против КОВИД 19 вируса, спровели смо опсежну теренску акцију и помогли да се више од 18.000 Рома пријави за имунизацију и вакцинише, а у сарадњи са домаћим и страним партнерима поделили преко 20.000 породичних хигијенских пакета најугроженијим ромским породицама у земљи“, навео је Глигорин.

Он је посебно истакао да МДУЛС активно сарађује са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, док је посебну пажњу посветило стручном усавршавању државних службеника у области заштите људских права, као и посебном програму обука младих Рома и Ромкиња са стеченим високим образовањем, који нису запослени у јавној управи, са циљем да унапреде своје професионалне компетенције као предуслов за бољу запошљивост у управи.

„Програм „Барвалипе“ спровела је у претходној години наша Национална академија за јавну управу, формирањем пакета мултидисциплинарних обука за припаднике ромске високообразоване популације, у сарадњи са ромским невладиним сектором. За само шест месеци прошле године овај програм успешно је завршио 41 полазник, који ће, надам се, у будућности наћи своје запослење у јавној управи“ закључио је Глигорин.