Гојковић посетила Меморијални Музеј холокауста и  Конгресну библиотеку

Гојковић посетила Меморијални Музеј холокауста и Конгресну библиотеку

13/10/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Амбасада Србије у Вашингтону

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је у оквиру посете Сједињеним америчким државама посетила Меморијални Музеј холокауста у Вашингтону и том приликом запалила свећу невиним жртвама јасеновачког логора.

 

Гојковић је са замеником директора за међународне послове Робертом Вилијамсом разговарала о унапређењу сарадње са сродним институцијама у Србији. Гојковић је истакла да је Република Србија веома активна и привржена неговања културе сећања, полазећи од сопствене историје и универзалних људских вредности и подсетила да је Србија прва земља у Европи која је усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста које немају живих законских наследника у фебруару 2016. године.
Гојковић је захвалила на оствареној сарадњи и подршци пројектима, посебно пројекту обнове Меморијалног центра „Старо Сајмиште“ и напоменула да је у току обнова централне куле, те указала да је неговање памћења на најстрашније странице људске историје најважнији гарант да се такви ужаси не понове.
Гојковић је посетила и Конгресну библиотеку, где је у разговору са руководством ове установе нагласила да је посебно значајно јачање и проширење сарадње Конгресне библиотеке и Народне библиотеке Србије. Гојковић је захвалила на оствареној сарадњи на пољу класификације библиотечке грађе, будући да је током 2021. године дошло до унапређења по питању класификације српске грађе у каталогу Вашингтонске библиотеке.