Uručen izveštaj EK o napretku Srbije u procesu evrointegracija

Uručen izveštaj EK o napretku Srbije u procesu evrointegracija

12/10/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u prisustvu ministarke za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranke Joksimović,  izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Vučić je obraćanju predstavnicima medija u Palati Srbije rekao da se u izveštaju, između ostalog, naglašava kako Srbija treba da intenzivira napore i uskladi se sa spoljnom politikom Evropske unije.

Samo u jednoj oblasti je Srbija nazadovala, što stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku, a to se tiče spoljne politike, odnosno uvođenju sankcija Rusiji, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija danas ima nivo usaglašenosti sa Unijom u spoljnoj politici od 45 odsto.

To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Rekao sam da ćemo sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u obzir njihove stavove i mišljenje, dodao je on.

Predsednik Srbije se zahvalio Evropskoj komisiji na napornom radu na obimnom i sveobuhvatnom izveštaju i ukazao na značaj EU za privredu Srbije.

Prošle godine smo imali rast od 23,3 odsto u trgovinskoj razmeni sa EU i došli smo do 37 milijardi evra, a ove godine, u prvih osam meseci imamo dodatnih 28,3 odsto rasta u trgovinskoj razmeni sa EU. To govori koliki je značaj EU, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da više od 50 odsto izvoza Zapadnog Balkana u EU dolazi iz Srbije.

Više će sama Srbija da izvozi u EU, nego pet drugih država i entiteta sa Zapadnog Balkana. To govori i o investicijama EU u našu zemlju koje su ogromne, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da je Evropska komisija konstatovala da je Srbija spremna da otvori Klaster 3.

Ovaj izveštaj nam otvara mnogo prostora da dalje radimo, sa Delegacijom EU u Beogradu, i sa Briselom, na sveobuhvatnim reformama. Da do Nove godine uradimo mnogo po pitanju vladavine prava, jer je bolji progres primećen u Poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, iako postoji progres i u Poglavlju 23 – Pravosuđe i osnovna prava, što je važno za ukupnu demokratizaciju društva i pravni poredak, napomenuo je predsednik Srbije.