Изложба „Проналажење пута“ искорак у јачању културних веза са САД

Изложба „Проналажење пута“ искорак у јачању културних веза са САД

12/10/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Амбасада Србије у САД

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић на отварању изложбе под називом „Проналажење пута“ (Finding a way) у Вашингтону, којом је уједно отворена нова канцеларија Амбасаде Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама и обележено 140 година од размене дипломатских представника две државе, истакла је да овај догађај представља најлепши пример културне дипломатије и даје снажан импулс културним везама.

„Поред тога што пружа добар приказ савремене уметности из Србије, ʽПроналажење путаʼ је и добар пример јединства визије појединаца, приватне иницијативе и разумевања две државе. Посебно сам поносна на чињеницу да ће други део истог пројекта бити изложен у Културном центру Анакостија, као прво представљање европске савремене уметности на том месту“, нагласила је министарка културе.
Гојковић је указала на важност таквих догађаја будући да су добра прилика да се истакне чињеница да је Србија одувек била извор бројних стваралаца и талентованих уметника, као и да је и данас културна сцена наше земље динамична и жива.
„Зато је важно представити је у САД, јер су оне родно место многих савремених идеја и праваца. Већа видљивост културних садржаја из Србије у свету значајна је из два разлога. Први је што ће уметници имати лакши приступ иностраној публици и другим тржиштима. Други разлог је што догађајима као што је овај скрећемо пажњу на Србију као земљу богате културне понуде“, оценила је Гојковић и додала да је допринос Елизабет Ескобар у организацији изложбе веома значајан.
Гојковић је напоменула да постоји широк и неискоришћен простор за јачање културних веза Србије и САД, имајући у виду да велики број наших сународника живи на тим поднебљима, и додала да америчка култура, првенствено кинематографија, музика и књижевност, имају и увек су имали велики број поштовалаца у Србији. Истакла је и да две земље повезују великани Михајло Пупин и Никола Тесла, затим наша савезништва у Првом и Другом светском рату, као и мисија „Халијард“, једна од највећих операција спасавања савезничких војника у Другом светском рату.
„Искрено верујем да ће изложба „Проналажење пута“ привући пажњу публике америчке престонице. Исто тако, надам се да је ово добар искорак у ширењу и јачању наших културних веза, као и да ћемо ускоро и у Србији моћи да угостимо сличну изложбу из САД. Још једном честитам и поздрављам отварање нове куће Србије у САД“, истакла је на крају Гојковић.
Нова зграда Амбасаде Републике Србије у Вашингтону свечано је отворена церемонијом пресецања врпце од стране Марка Ђурића, амбасадора Републике Србије у САД, и Габријела Ескобара, заменика помоћника државног секретара САД и специјалног изасланика Стејт дипартмента за Западни Балкан. На свечаном отварању обратили су се и Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије, Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије и генерал-мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја.