Кикинда ће у наредних годину дана добити чисту воду за пиће

Кикинда ће у наредних годину дана добити чисту воду за пиће

12/10/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас, након обиласка радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде за пиће у Кикинди, да ће овај пројекат, који се тиче пречишћавања и производње воде, бити завршен у предвиђеном року, како би следећи октобар грађани Кикинде добили квалитетну пијаћу воду.

 

Момировић је нагласио да ће у наредних годину дана бити обезбеђена пијаћа вода, по највишим стандардима Европске уније и Републике Србије за све грађане Кикинде.

Министар је навео да се вишедеценијски проблем града Кикинде мора решити, јер је ова сирова вода комплексна због великог присуства арсена и бора и ако не обезбедимо нашим грађанима у Кикинди квалитетну воду, можемо да изгубимо један замајац који свака локална самоуправа има када је реч о инвестицијама и развоју.

Министар Момировић је додао да је из технолошког угла ово јако сложен пројекат и да су из тог разлога укључени најреномиранији стручњаци из Савезне Републике Немачке.

Влада Србије је донела одлуку да када је овај пројекат у питању максимално убрзамо његову реализацију, како ни у једном сегменту овај пројекат не би био доведен у питање, закључио је Момировић.

Обиласку радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде за пиће присуствовао је и градоначелник Кикинде Никола Лукач, који је том приликом потврдио да се радови одвијају добром динамиком.

Он је изразио очекивање да ће заједничким радом, под контролом ресорног министарства и Владе Републике Србије, грађани Кикинде добити квалитетну пијаћу воду у наредних годину дана.

Изградња самог постројења и радови већег обима су почели током марта 2022. године. Уговорена вредност инвестиције износи 10,2 милиона евра, од чега је шест милиона евра субвенционисани зајам Немачке развојне банке, док је остатак од 4,2 милиона евра обезбедила Влада Републике Србије из буџетских средстава.