Одлична сарадња српске и немачке криминалистичке полиције

Одлична сарадња српске и немачке криминалистичке полиције

12/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин одржао је данас у Београду предавање студентима Департмана Федералне криминалистичке полиције из Висбадена, који су у студијској посети Kриминалистичко-полицијском универзитету, током кога је указао на значај сарадње криминалистичких полиција која је предуслов успешне борбе против свих видова криминала.

 

„Организовани криминал не познаје границе. У стицању енормног богатства кроз кривична дела, који подривају и уништавају државе и друштва, они немају препреке, чврсто сарађују. Зато да бисмо били испред њих, да бисмо успешно водили рат против криминала, потребно је да наша сарадња буде чвршћа, јача, да јединствено делујемо“, казао је министар студентима из Висбадена.

Нагласио је да је управо због тога њихова посета Kриминалистичко-полицијском универзитету и размена искустaва и знања са српским колегама непроцењива, јер ће се сутра, у будућем раду сусретати, сарађивати и бити снажна брана и ослонац својим државама и свом народу у борби против криминалаца.

„Драго ми је да сарађујемо, да учимо једни од других, јер они против којих се боримо, одлично сарађују, стално уче једни од драгих. Наш посао је да покажемо свима који хоће да пређу на другу страну закона да се то не исплати. Да њихова брза зарада неће остати њима, њиховим породицама, потомцима. У оној мери у којој ми будемо ефикаснији да се са њима обрачунамо, посебно да им одузмемo нелегално стечену имовину у тој мери ће њима бити теже и у тој мери ће њих бити мање“, казао је министар Вулин.

Министар Вулин је као пример истакао да се српска полиција обрачунала и разбила једну од најсуровијих организованих криминалних група на Балкану и Европи Беливук-Миљковић и да су у току финансијске истраге које ће онемогућити члановима тог клана да крвави новац задрже и тиме осигурају своју децу и породице.

Министар унутрашњих послова нагласио је да је српска полиција поуздан и кредибилан партнер.

„Српска полиција има чврсту сарадњу са колегама из свих делова света. И баш као и немачка криминалистичка полиција, ужива углед, поуздан је и достојан партнер у борби против свих видова криминала и у напорима за стварање безбедног окружења како за своје, тако и за грађане других држава“, рекао је министар Вулин.

Студентима је министар Вулин поручио да ће управо они бити ти, који ће одличну сарадњу између српске и немачке криминалистичке полиције наставити, а сигурно и унапредити и додао да је ова студијска посета управо њихов први корак у стварању будуће, нераскидиве и чврсте везе две криминалистичке полиције, која је у интересу не само грађана Србије и Немачке, већ и читаве Европе.

„Kада одете одавде, сигуран сам да ћете многе ствари заборавити, али нећете заборавити људе које сте упознали овде. Није најбоље што ћете видети у Србији неки лаптоп, скрипта коју ћете добити на нашем универзитету. Најбоље што ћете видети у Србији су људи са којима радите, тренутно делите хлеб и са којима ће вам бити драго да сарађујете“, навео је министар Вулин.