Гојковић у Вашингтону са Скотом Вејнхолдом

Гојковић у Вашингтону са Скотом Вејнхолдом

12/10/2022 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Вашингтону са Скотом Вејнхолдом, главним замеником помоћника државног секретара за образовање и културу, у првој посети министра културе Србије Стејт департменту у историји билатералних односа.

Гојковић и Вајнхолд су у садржајаном и конструктивном разговору истакли значај унапређења сарадње у области културе, у циљу јачању укупних односа две земље и размотрили бројне теме од обостраног интереса.
Гојковић је истакла значај обележавања 140 година од размене дипломатских представника између Србије и САД и нагласила опредељеност за даљи развој сарадње и у том контексту истакла да култура игра изузетно важну улогу. Указала је да је у циљу промоције српско-америчких културних веза организована изложба “Проналажење пута“, којом је уједно отворена нова канцеларија Амбасаде Републике Србије у САД и да излагање нових репрезентативних дела српске уметничке сцене, у години овог важног јубилеја, даје снажан импулс културним везама две земља.
Вејнхолд je исказао спремност на проширење и јачање бројних програма сарадње.

Гојковић и Вејнхолд су разговарали и о сарадњи у области филмске индустрије, а министарка културе је истакла да Република Србија мерама подстицаја развија капацитете у овом домену, као и да су у периоду од 2019-2022. године, инвеститорима из Сједињених америчких држава додељена подстицајна средства за 25 пројекта.

На састанаку је било речи и о јачање сарадње сродних установа, као што је Меморијални музеј Холокауста у Вашингтону, са сродним установама, као што су Архив Југославије, Меморијални Центар „Старо сајмиште“, Музеј жртава геноцида.

Гојковић и Вејнхолд су разговарали и о наставку сарадње у области заштите културног наслеђа, као и неговања значајних места за културу сећања која спајају две земље.

Гојковић и Вејнхолд су разговарали и о могућности културне сарадње у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, будући да се цивилна димензија сарадње кроз Програм државног партнерства Србије и Охаја показала као погодан оквир и плодно тле за развој разних видова сарадње, као и да би проширење делокруга на културно-уметничку сарадњу било значајно.