Лакше пласирање корисницима важних информација о иновационом екосистему

Лакше пласирање корисницима важних информација о иновационом екосистему

10/10/2022 Off By BERB

Влада Републике Србије интензивно ради на креирању подстицајног пословног окружења које ће поспешити и подржати развој иновативне привреде кроз смањивање административних баријера. Истовремено, у фокусу је успостављање механизама за лакши приступ грађана информацијама.

 

Како би јавност могла на једном месту да се информише који подстицаји су доступни у области иновација, крајем 2019. године направљен је ,,Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде”.

Имајући у виду да различите циљне групе на другачији начин конзумирају садржај, а знајући колико је комуникација путем Вајбер четбота била корисна током Ковид пандемије, донета је одлука да се направи Вајбер четбот, као још један вид комуникације.

У претходном периоду Влада Србије је, уз подршку Немачке развојне сарадње и StarTech програма подршке дигиталној трансформацији привреде у Србији, радила на развоју садржаја и креирању сценарија комуникације који ће важне информације о иновационом екосистему пласирати корисницима на другачији начин. Циљ свих ових акција јесте да грађанима претрага информација из брошуре буде лакша и приступачнија.

Овим путем корисник може да се упозна са законском регулативом која подстиче ново запошљавање, пореским олакшицама, као и о ангажовању домаћих и страних стручних кадрова из иностранства.

Четбот се зове Србија ствара могућности и пружа информације о:
– Регистрацији пословања електронским путем
– Олакшаном и поједностављеном поступку запошљавању
– Подстицајима за истраживање и развој
– Иновационој инфраструктури
– Стратешком приступу државе развоју иновација
– Другим мерама за лакше дигитално пословање

Овај четбот тренутно има око 1.300 корисника и у току је кампања на друштвеним мрежама, како би се што већи број грађана упознао са овим могућностима. Сви заинтересовани могу се, кроз desktop верзију Вајбер апликације, упознати са овим новитетом на следећој адреси: viber://pa?chatURI=srbijastvaramogucnosti, а за приступ са телефона могу скенирати QR код.