Унапређење сарадње служби унутрашње контроле полиција у региону

Унапређење сарадње служби унутрашње контроле полиција у региону

10/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је регионалној конференцији служби унутрашње контроле „Изградња капацитета полиције за спречавање случајева корупције на граничним прелазима“, која има за циљ унапређење међународне сарадње између служби унутрашње контроле, а током које су представљена искустава у области примене превентивних механизама у циљу спречавања корупције унутар система.

 

Министар унутрашњих послова Вулин истакао је да изузетно цени рад припадника Сектора унутрашње контроле МУП-а, као и да су они ту да штите закон, али и морал припадника полиције.

„Ви сте изабрали да штитите закон и важније од закона, да штитите морал припадника полиције. Да штитите оно што би полицајац морао да буде, не оно што јесте, већ оно што би морао да буде. И ако слободно могу да кажем, познајући полицију, ви сте највећи идеалисти у Министарству унутрашњих послова, јер ви и даље у овом тешком и чудном свету чврсто верујете да је правда могућа, а без тог уверења, нема ни правде”, изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

„Ви сте полицајци који хапсе полицајце, то је вредније и више, него они који хапсе оне са друге стране линије. Kада дође тренутак да бирате између безусловног поштовања закона и морала и тога да заштитите некога са којим сте провели живот, када то преломите, и када останете уз закон и морал, без обзира колико вас то болело, јер то не може да не боли, када тада станете на страну закона и морала, не само да сте достојни да се назовете полицајцима, него са поносом можемо да кажемо да сте људска бића која су победила себе“, казао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Сара Гроен поручила је да Мисија ОЕБС у Србији промовише безбедносни сектор и да је он изузетно значајан и важан.

„Улога служби унутрашње контроле у свим земљама је кључна. ОЕБС је организовао низ обука. Драго нам је што видимо регионалну сарадњу када је борба против корупције у питању. Размена искустава и добре праксе доноси добре резултате. Захваљујемо се министру Вулину на подршци“, поручила је заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Сара Гроен.

Помоћник министра и начелник Сектора унутрашње контроле Дејан Kовачевић посебно се захвалио министру унутрашњих послова Александру Вулину на подршци у раду Сектора унутрашње контроле за све ово време.

На регионалној конференцији учествовали су представници унутрашњих контрола Републике Румуније, Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније.