Јачање сарадње на сузбијању ирегуларних миграција

Јачање сарадње на сузбијању ирегуларних миграција

09/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, који борави у званичној посети Републици Грчкој разговарао је са министром за заштиту грађана Панајотисом Теодорикакосом о ситуацији у области миграција и миграторне политике и начинима за јачање сарадње у циљу сузбијања ирегуларних миграција.

 

Министар унутрашњих послова Србије и министар за заштиту грађана Грчке истакли су током разговора да нити Србија, нити Грчка нису изазвале мигрантску кризу нити су одговорне за њу, али да се суочавају са последицама те кризе.

Министри су се сложили да су обе земље посвећене решавању проблема ирегуларних миграција, те да сарадња српске и грчке полиције на сузбијању ирегуларних миграција мора да буде још интензивнија, имајући у виду да се обе земље налазе на мигрантској рути.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да Република Грчка не може и не сме да буде усамљена у борби против ирегуларних миграција и додао да се ирегуларне миграције, баш као и криминал и кријумчарење људи неће зауставити док год земље којe су жељена дестинација миграната не донесу јасну и конкретну миграторну политику и одлуке и нагласио још једном да Србија, која је показала своју хуманост и солидарност неће дозволити да постане паркинг за мигранте.

Министар за заштиту грађана Панајотис Теодорикакос истакао је да се Грчка суочава са проблемом великог прилива миграната и захвалио се Србији и министру Вулину на разумевању и подршци у напорима да се овај проблем реши.

Министри Вулин и Теодорикакос су након састанка обишли граничну линију Републике Грчке и Републике Турске на реци Еврос и заштитну ограду коју је Министарство за заштиту грађана изградило у циљу смањења ирегуларних миграција.