Славимо Светски дан поште

Славимо Светски дан поште

09/10/2022 Off By BERB

Пошта Србије обележава Светски дан поште – 9. октобар, заједно са националним поштанским управама из 192 државе света и више од 5 милиона запослених у преко 600.000 поштанских филијала. На годишњем нивоу поштански сектор испоручује стотине милијарди поштанских пошиљака, док милијарде људи широм планете свакодневно користи поштанске услуге.

Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, честитао је Светски дан поште запосленима и
корисницима поштанских услуга: ,,Светски дан поште прилика је да одамо признање поштанским
радницима, којих у Пошти Србије има 15.000. Они су најзаслужнији за наш раст и развој, и што успешно одговарамо најактуелнијим изазовима попут глобалног тржишта и електронске трговине. Пошта Србије бележи раст пословног прихода, повећање обима и стални раст пружених услуга, а корисници у све већем броју поклањају поверење квалитету наших услуга, док градимо нову модерну компанију кројену према најбољим примерима праксе. Корпоративну и друштвену одговорност
показали смо економском ефикасношћу, добрим управљањем, улагањима у развојне пројекте,
рационализацијом пословања. Крајњи циљ је да Пошта Србије постане најуспешнија национална
компанија и лидер у региону.“

Ђорђевић је као највеће успехе од претходног Светског дана поште, истакао обнављање
Поштине инфраструктурно-логистичке мреже – нове пословнице и доставна возила, увођење
електровозила, развој савремених информационо-комуникационих технологија, дигитализацију
пословних процеса и нове дигиталне услуге. Улагања у кадровски потенцијал – образовање и обуку и услове рада, повећање броја извршилаца у технологији остају приоритети рада пословодства у
наредном периоду, као и активности и напори на даљем унапређењу материјалног положаја
запослених, бољи услови рада, уз стални социјални дијалог по свим питањима.

Пошта Србије је поводом Светског дана поште објавила и пригодно издање поштанских
марака заједно са националним поштанским управама широм света, у стручној сарадњи са Светским поштанским савезом, а мотиви издања преносе овогодишњу поруку обележавања Пошта за планету.

Светски поштански савез основан је 9. октобра 1874. године у Берну, а Кнежевина Србија била је међу 22 државе оснивача. Одлука о обележавању тог дана као празника глобалне поштанске заједнице, која данас окупља 192 државе, донета је на конгресу Светског поштанског савеза у Токију, 1969. године.