Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN

Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN

08/10/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština predloga Nemačke i Francuske o Kosovu i Metohiji da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije i Ujedinjene nacije, a da bi za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, i poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Vučić je u obraćanju naciji u Palati Srbija rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se, kako je naveo, ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što bi bilo neodgovorno i neozbiljno.

Da li možemo to da prihvatimo, nisam siguran, poručio je predsednik i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti.

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zato što će, kako je tačno i predvideo pre osam meseci, zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova i Metohije ulaskom Kosova u UN, jer smatraju da tako rešavaju unutarevropski problem, ali i bez sumnje, zato što na taj način oduzimaju argument iz ruku Putina i Rusije, koji mogu da se pozivaju, kao što i čine, na taj slučaj.

Vučić je ponovio i da nije razumeo šta znači demanti iz EU, kada je rečeno da se menja arhitektura pregovora, posle razgovora sa Lajčakom i savetnicima predsednika Francuske i kancelara Nemačke.

U dva koloseka će se ići, a jedan kolosek koji ne menja arhitekturu razgovora se odnosi na sve moguće albanske zahteve, jer oni diktiraju teme, rekao je predsednik.

On je poručio da je najveća greška Srbije, pored pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila ta što je prihvaćeno da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije.

Od tada, bez obzira na Briselski sporazum, nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo temu Zajednice srpskih opština, ukazao je Vučić.

Svaki put, da bi nas umirili, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza, koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kvinte ili zajedno, a nama govorili da je to mnogo teška tema za Albance, saopštio je predsednik Srbije.

U tom smislu, on je dodao da na izjave Vjose Osmani, da Srbi na Kosmetu mogu i danas da formiraju ZSO, kao nevladinu organizaciju, niko od onih koji bi trebalo da odlučuju i da ih opomenu, ne kaže nijednu reč, pa ni posle razgovora sa Makronom i Šolcom u Pragu.

Ne mogu da ulazim u detalje predloga, jer on nije javan, ali suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, i u UN. Srbija bi za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno ekonomske značajne koristi, ponovio je Vučić.

On je istakao da bez obzira na sve moramo da razgovaramo sa Nemačkom i Francuskom, jer su veliki i jaki, a i zato što je razgovor od životnog značaja jer mora da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji odnosa u svakom smislu.

Za Srbiju, i zbog našeg Ustava, a i ne samo zato, neprihvatljivo je da Kosovo bude članica UN. I to će nositi svoje posledice, jer cela ideja se zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja, jer ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo Kosovo, ali da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN, rekao je Vučić.

On je podsetio na to da je i u govoru u Skupštini, i kroz izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je usvojen u parlamentu, kao i danas, jasno rekao šta možemo, a šta ne možemo.

O svemu drugom možemo da razgovaramo, iako će uvek biti tema koje će izmišljati samo da bismo se bavili onim što njima odgovara, samo da nikad ništa ne bude u skladu sa međunarodnim pravom, čak ni u skladu sa aktima koje smo uz podršku EU zajednički doneli, rekao je Vučić.

On je istakao da će država nastaviti da pruža ekonomsku, socijalnu, humanitarnu i svaku drugu podršku našem narodu na Kosmetu i da će ona kroz sledeći budžet Srbije biti još veća nego do sada.

Predsednik je izjavio da će Savet Evrope 2. ili 3. novembra pokrenuti proceduru o prijemu Kosova u tu organizaciju i poručio da Srbija, dok je on predsednik, neće priznati nezavisnost Kosova.

To je jedan širi plan napravljen odavno, trebalo je 19. oktobra, ali tog datuma će, pretpostavljam, samo Dunja Mijatović da izađe sa svojom ocenom stanja ljudskih prava na Kosovu pred Savet Evrope, a zatim 2, 3. novembra očekujte da Biro komiteta ministara donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope, naveo je Vučić.

Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i da uđe litvanski član. Treba da znate da unapred znamo šta su isplanirali i da to nije ad hok akcija. Planira se već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope, rekao je predsednik.

To će, kako je istakao, biti dodatni pritisak na Srbiju i zbog Interpola, Uneska i drugih specijalizovanih organizacija UN da to prihvatimo i da nam na kraju, kako misle, ostaje da se suočimo i da naš i unutrašnji pravni sistem prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova u formalnom smislu.

Prema njegovim rečima, politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borimo koliko možemo, politički i pravno – da čuvamo svoju zemlju i svoje granice i teritorijalni integritet u skladu sa međunarodnim pravom.

Izgledi su nam mali, razgovarao sam i sa predsednicom Vlade i kako god bilo u ovom trenutku u srpskom rukovodstvu i dok sam ja predsednik ne postoji volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstva u UN, ponovio je Vučić.

On je dodao da može da se razgovara o drugim stvarima, ali o tome ne.

Vučić je rekao da je zahvalan srpskom narodu i da će Srbija nastaviti da deluje u skladu sa međunarodnim pravnim normama, zbog toga što Priština sa Kvintom preduzima na međunarodnom nivou aktivnosti za ulazak u brojne međunarodne organizacije.

Trenutno imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao. To je za nas užasno teško jer će velike sile svaku takvu odluku napadati. A ono što nas čeka, jeste taj širi plan napravljen odavno za 19. oktobar, rekao je predsednik.

Vučić je saopštio i da Srbija radi na novim skladištima nafte, dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

On je rekao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona.

Donećemo odluku o tome koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1 milion tona, što je danas gotovo dvostruko više, ukazao je predsednik.

On je dodao da se povećanje standarda vidi najbolje i u broju kamiona i automobila i naveo da je broj kamiona povećan sa 160.000 na 280.000, a broj automobila sa 1,7 na 2,35 miliona, što pokazuje koliko je rasla naša privreda.

Vučić je rekao da ćemo se snabdevati na različite načine naftom u ovom periodu i dodao da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja, a koju ćemo naftovodom Janaf da dovodimo do naše zemlje.

On je naveo da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske i najavio da ćemo brzo krenuti da ga radimo kako bismo se priključili na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja, pri čemu će otpočeti i brzi razgovori sa našim drugim partnerima u regionu.

Vučić je potvrdio da će do kraja godine u Srbiju doći predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, sa kojim će razgovarati o priključenju Srbije na gasovode TAP ili TANAP.

On je, govoreći o gasu, rekao da će se raditi nekoliko interkonektora, pri čemu, između ostalih, interkonektor prema Bugarskoj treba da bude završen u septembru.

Takođe, ono što je ušlo u evropske planove i zahvalan sam EU na tome, to je naša interkonekcijska veza sa Severnom Makedonijom koja nam je potrebna, ali će nam biti važno da gradimo i gasni interkonektor, a kasnije i naftnu vezu ukoliko rumunski partneri budu zaintresovani da idemo ka toj strani i ukoliko u BiH odluče da se gradi gasni interkonektor i prema njima, objasnio je Vučić.

On je istakao da se radi i na gasifikaciji u Srbiji, pomenuvši Priboj, Aleksandrovac, Tutin, Leskovac, jug Srbije, uz napomenu da je Vojvodina dobro gasifikovana.

Razgovaramo sa Mađarima o tome da se uvežemo dodatno i još snažnije. Na stolu su predlozi da postanemo suvlasnici dela njihovih nuklearnih elektrana PAKŠ1 i PAKŠ2. Mi bismo to platili novcem, ili da oni imaju udela kod nekih od naših kompanija i to bismo valorizovali na fer način, objasnio je predsednik.

To bi nam značilo dodatnu sigurnost u snabdevanju električnom energijom, istakao je on i dodao da moramo da povećamo i obnovljive izvore energije.

Tu razgovaramo i sa SAD, Norvežanima, Britancima, do Arapskih zemalja. Razmišlja se o tome da od onih koji su zarađivali na tim izvorima energije u proteklih godinu dana naplatimo porez na ekstraprofit, rekao je Vučić.

On je naveo da će u narednom periodu, što se tiče nafte, razgovarati i sa drugim partnerima, Indijcima i Kinezima o izgradnji još jedne rafinerije na teritoriji Srbije da bismo imali mogućnost da prerađujemo i druge tipove nafte.

Predsednik je saopštio da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen sa  premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara, kako bi naša zemlja dobila još jedan pravac snabdevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije.

Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo koristili trasu gasovoda ka Mađarskoj, rekao je Vučić i najavio da će sa partnerima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena izgradnja naftovoda kroz Severnu Makedoniju do albanske luke Drač.

Vučić je izjavio da su obezbeđene zalihe dizela od 287.000 tona, pri čemu je u cevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekida dotoka nafte, kao i da imamo zalihe benzina za 59 dana.

Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom i naftnim derivatima za zimske mesece, precizirao je predsednik.

On je poručio da u ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije i dodao da povećanje cene gasa, koje neće biti uskoro, i kada bude, neće biti značajno i neće predstavljati udar na građane.

Vučić je kazao da je skladište u Banatskom dvoru puno do vrha i da trenutno ne trošimo nikakve rezerve gasa, bez obzira na to što smo uključili TETO Novi Sad i TETO Zrenjanin, gasne elektrane koje proizvode struju.

To radimo jer imamo dovoljno gasa u ovom trenutku, a time štedimo i ugalj koji nam je potreban i ne naprežemo se do krajnjih kapaciteta. Već 10 dana nismo ni jedan megavat struje uvezli, 10 dana smo uspeli da konsolidujemo ceo sistem uz podršku norveških prijatelja koji nam pomažu savetima i zajedno sa nama rade na stabilizaciji situacije, istakao je predsednik.

On je ponovio da imamo gasa za dva meseca i da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog toka, i napomenuo da u Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo.

Predsednik je istakao i da će u narednih godinu dana biti završeno pet auto-puteva ili brzih saobraćajnica, pri čemu nismo odustali ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast.

Takođe, kako je dodao, biće nastavljeno ulaganje i u železnicu.

Predsednik je saopštio da će nivo stranih investicija do kraja godine iznositi od 3,65 do 3,9 milijardi evra i da će biti približan ili veći od prošlogodišnjeg rekorda.

On je rekao da su u septembru investicije dostigle 3 milijarde i 11 miliona evra, što je rekord u istoriji Srbije i 0,3 odsto više nego 2021. godine.

Vučić je naveo da su Kina i Japan povećali investicije u Srbiji, i ukazao na to da strane investicije znače život, plate i penzije.

Predsednik je potvrdio povećanje penzija od 9 odsto od 1. novembra, kao i 12,1 odsto od 1. januara naredne godine, što je ukupno između 20,2 i 20,8 odsto.

On je rekao i da će mladima pred Novu godinu biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Plate u javnom sektoru rašće 12,5, a za vojna lica 20,5 odsto. Minimalna zarada biće 40.020 dinara ili 340 evra, a bila je nešto iznad 15.000 dinara 2010. godine, pri čemu dinar nije menjao vrednost uopšte, naveo je Vučić.

Kada je reč o ceni struje, i kada do povećanja dođe, ono će biti u razumnim i malim okvirima, što znači da će Srbija i dalje biti zemlja sa najnižom cenom električne energije, zaključio je predsednik.