Magazinu “Odbrana” nagrada za najbolju fotografiju u evropskim vojnim novinama

Magazinu “Odbrana” nagrada za najbolju fotografiju u evropskim vojnim novinama

08/10/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Prva nagrada za najbolju fotografiju objavljenu u evropskim vojnim novinama i časopisima dodeljena je magazinu „Odbrana“, zvaničnom glasilu Ministarstva odbrane Republike Srbije, na 42. kongresu Evropske asocijacije vojnih novinara (EMPA) koji je održan u Helsinkiju u Finskoj. Ovo je druga godina zaredom kako fotografija sa stranica magazina ”Odbrana” dobija najveći broj glasova na ovom konkursu.

 

Uprava za odnose sa javnošću i Medija centar „Odbrana” kandidovali su, na redovnom godišnjem konkursu EMPA, fotografiju Predraga Vučkovića koja je na osnovu glasova zemalja članica te asocijacije, a u konkurenciji izuzetnih foto zapisa, proglašena najboljom. Pobednička fotografija, snimljena tokom obuke 72. brigade za specijalne operacije, objavljena je u 344. broju  magazina “Odbrana” u tekstu “Izazov snage, veštine i časti”.

Glavnoj i odgovornoj urednici “Odbrane” Dragani Marković ovo prestižno priznanje uručila je predsednica EMPA Jojo Mulder.

Podsećamo da je magazin „Odbrana” nagrađen, takođe, prvom nagradom i za fotografiju istog autora objavljenu u tekstu „U sadejstvu s prirodom” u 338. broju od 1. avgusta 2020. godine, kada je fotografija srpskog vojnika na obuci, snimljena pod vodom, osvojila najviše bodova. Magazin “Odbrana” dobitnik je i prve nagrade na konkursu 2007. godine, za tekst o saradnji Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, autora Radenka Mutavdžića.

Uprava za odnose sa javnošću nosilac je aktivnosti Ministarstva odbrane Srbije u okviru evropske asocijacije vojnih novinara. Srbija je član EMPA od 2006. godine, a 2010. godine bila je domaćin kongresa. EMPA je jedinstvena organizacija vojnih novinara iz evropskih država, osnovana 1977. godine u Rimu. U članstvu EMPA su 22 evropske države, a već dvadeset godina ova asocijacija dodeljuje godišnje nagrade u tri kategorije za najbolji tekst, fotografiju i video.