Pedagozi Baletske akademije iz Beča gostuju u Beogradu

Pedagozi Baletske akademije iz Beča gostuju u Beogradu

07/10/2022 Off By BERB

Foto: Žolt Tibor Elek / Nacionalna fondacija za igru

 

Kao nastavak saradnje sa Fondacijom Hulija Boke, u Baletskoj školi Nacionalne fondacije za igru u Kolarčevoj ulici u Beogradu tokom oktobra gostuje pedagog Baletske akademije iz Beča, Žolt Tibor Elek.

 

Intenzivni kurs klasičnog baleta će trajati od 23. do 27. oktobra, a namenjen je svim učenicima profesionalnih baletskih škola.

Žolt Tibor Elek je diplomirao na Mađarskoj baletskoj akademiji 1991. godine, dok je master diplomu pedagoga klasičnog baleta stekao 2013. godine. Tokom svoje igračke karijere bio je član Nacionalnog baleta u Budimpešti. Kao pedagog, radio je u Italiji, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. Već dugi niz godina, angažovan je kao stalni pedagog Baletske akademije u Beču.

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

Fondacija je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale pokrenula 2011. godine program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. Akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru je dobila 2013. godine. U Školi predaju renomirani pedagozi i umetnici iz Srbije, Italije i sa Kube.

Iako je postojala saradnja u domenu razmene učenika, ovo je prvi put da u Fondaciju dolaze pedagozi bečke Baletske akademije, što bi trebalo da označi početak novog ciklusa i zajedničkih projekata između dve institucije.

Informacije i prijave za kurs: [email protected] ili 0643058118.

Broj mesta je ograničen.