Састанак са министром спољних послова Саудијске Арабије

Састанак са министром спољних послова Саудијске Арабије

05/10/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије, Његовим краљевским височанством принцом Фејсалом бин Фархан ал-Саудом, са којим је разговарао о сарадњи у области одбране, војне индустрије, енергетике, а посебно у сфери обновљивих извора енергије.

 

Председник Вучић је захвалио високом госту на првој билатералној посети Министарства иностраних послова Саудијске Арабије Србији и додао да је наша земља заинтересована за продубљивање сарадње са Краљевином Саудијском Арабијом, коју види као потенцијално важног партнера.

Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да постоје бројни неискоришћени потенцијали за развој партнерства у области пољопривреде, туризма, грађевинарства, ИТ сектора и енергетике, као и у сфери обновљивих извора енергије, о чему је на састанку посебно било речи. Саговорници су такође истакли и области војно-економске, војно-медицинске и војно-образовне сарадње, коју би у предстојећем периоду требало додатно ојачати и унапредити.

Указујући на бројне велике светске компаније које већ дуго и успешно послују у Србији, председник Вучић је упутио позив и пословним људима и инвеститорима из Саудијске Арабије да улажу у нашу земљу и да учествују у заједничким пројектима са нашим привредницима.

Његово краљевско височанство министар ал-Сауд је додао да је управо пословна заједница кључни фактор у изградњи добрих односа између земаља и изразио интересовање за јачање сарадње у свим доменима од обостраног интереса, те су се саговорници сагласили да треба додатно радити на повезивању пословне заједнице наше две земље, као и да би организација пословног самита који би окупио успешне привреднике и инвеститоре, значајно унапредила економске односе између Србије и Саудијске Арабије.

На састанку је било речи и о начинима за даље унапређење и јачање укупних билатералних и економских односа, али и политичког дијалога на свим нивоима, као основе за дубље међусобно повезивање и разумевање по питањима од значаја на билатералном и мултилатералном плану.