Одлука Русије о анексији противправна, Србија поштује територијални интегритет Украјине

Одлука Русије о анексији противправна, Србија поштује територијални интегритет Украјине

03/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да одлука Русије да припоји четири украјинске области представља угрожавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине и кршење међународног права и да Србија не признаје резултате референдума који су организовани.

 

„Ми смо се као држава, и Влада и председник Србије, јасно определили да смо против угрожавања територијалног интегритета једне независне државе. Не долази у обзир да признамо анексију. Страшно је шта председник Руске Федерације Владимир Путин ради свом народу, зауставља и уништава будућност, и не само то, већ је погазио славну борбу Руса у Другом светском рату, када су се борили за слободу против нацизма, а не за освајање територија“, рекла је она.

„Од почетка напада Русије на Украјину, Србија подржава територијалну целовитост и суверенитет Украјине, не само зато што бранимо свој територијални интегритет у међународним организацијама, већ зато што је све друго супротно међународном праву. Референдуми које је организовала Москва су незаконити, немају легитимитет и Србија не признаје резултате, нити ће признати промену граница и анексију дела Украјине“, рекла је потпредседница Владе, одговарајући на питања новинара у Бору, где је говорила на свечаности поводом Дана града.

Она је истакла да у моменту када је неопходно радити на прекиду сукоба и мировним преговорима, одлука Русије да противправно припоји 15 одсто територије једне независне и суверене земље представља корак даље ка ескалацији сукоба, продужетку рата и продубљивању кризе на читавом континенту.

„Није нимало чудно што нас питају када ћемо увести санкције Русији, то нас питају земље Европе, јер смо и ми у Европи. Овај рат није као други који се дешавају сваке године у свету, ово је корак до светског сукоба, а када се налазимо пред таквим догађајем, онда треба као и пред Први и пред Други светски рат јасно да кажемо свој став и верујем да ћемо ускоро бити још јаснији“, рекла је Михајловићева.