Подршка државе кључна за квалитетнији живот деце са сметњама у развоју

Подршка државе кључна за квалитетнији живот деце са сметњама у развоју

03/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Супруга председника Републике Србије Тамара Вучић заједно са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић и помоћницом министра Биљаном Барошевић обишла је Радни центар и кафић „Звуци срца“ где су запослене младе особе са сметњама у развоју.

 

Уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у циљу стварања услова за радно оспособљавање и радно ангажовање особа са инвалидитетом, Хуманитарна организација „Дечије срце” отворила је јединствен радно окупациони центар „Звуци срца” у коме је запослено 26 младих особа са инвалидитетом, од којих је двоје са аутизмом.

Госпођа Вучић и министарка Кисић том приликом су разговарале и са родитељима чија су деца из спектра аутизма, о различитим изазовима са којима се сусрећу они и њихова деца.

Током разговора родитељи су истакли колико им значи сваки вид помоћи које држава и локалне самоуправе пружају родитељима и деци са сметњама у развоју, а посебно су указали на значај постојања услуге личног пратиоца, права на туђу негу и помоћ, као и дечијег додатка. Такође, мајке су истакле да је инклузиван приступ у свим сферама друштвеног, социјалног и образовног живота од највећег значаја деци за њихов развој. Маме су указале и на неопходност остваривање права на услугу персоналног асистента.

Госпођа Вучић и министарка Кисић су се сагласиле да је највећи изазов са којим се суочавају родитељи припрема деце за самосталан живот. У том смислу, предложене су различите активности и организовање едукативних радионица које би родитеље и децу још више оснажиле на путу осамостаљивања.

Родитељи су се захвалили госпођи Вучић и министарки Кисић зато што су имали прилику да укажу на све изазове са којима се сусрећу и истакли да заједничким радом и залагањем много тога може да се учини, како би деца са аутизмом имала што квалитетније услове за успешан и нормалан живот.

Супруга председника Републике Тамара Вучић и министарка Кисић обишле су продавницу „Срцотворине“ која се налазе у оквиру радног центра, а која је опремљена производима које су особе са инвалидитетом израдиле на креативним радионицама на којима настају јединствени производи, као што су цегери, торбе, врећице за паковање лаванде, односно креације на шољама, мајицама, оловкама, беџевима, магнетима и слично.