Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska-Grčka

Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska-Grčka

01/10/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao svečanoj ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčkedužine 182 kilometrana koji će se povezati i Srbijakoja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su i predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Vučić je čestitao Bugarskoj i Grčkoj na dovršetku izgradnje interkonektora i dodao da je već počela izgradnja interkonektora između Srbije i Bugarske.

On je ukazao na to da će u roku od godinu dana taj projekat biti završen i da se nada da će sledeće godine u ovo vreme slična ceremonija biti održana i u Srbiji.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, a danas počinju prve komercijalne isporuke.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Transjadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Kako je ranije najavljeno, gasovod počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš – Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara na svojoj teritoriji i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.