Србија међу 10 земаља света које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе

Србија међу 10 земаља света које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе

01/10/2022 Off By BERB

У овогодишњем издању јединственог глобалног извештаја Уједињених нација – United Nations eGovernment Development Survey 2022, који садржи преглед стања и упоредно прати развој електронске управе у 193 државе чланице Уједињених нација, Србија се први пут нашла у групи земаља са највишим индексом развоја електронске управе на свету. Индекс развоја електронске управе (енгл. eGovernment Development Index – EGDI) Републике Србије оцењен је највишом оценом, као „веома висок“.

 

Позиција Србије је унапређена за 18 места у односу на извештај из 2020. године, што је 8. највећи скок на ранг листи. Према вредности индекса, еУправа Србије је данас на 40. месту у свету и најбоља у региону. У односу на прошли извештај, Србија је напредовала толико да је сада испред појединих држава чланица Европске уније – Хрватске, Мађарске, Бугарске, Румуније, Чешке, Словачке.

EGDI – индекс развоја еУправе је композитни индекс заснован на три засебна базна индекса која мере развој онлајн услуга (OSI), људске капацитете (HCI) и телекомуникациону инфраструктуру (TII). Вредност ових индекса може да буде „веома висок“, „висок“, „средњи“ или „низак“. И композитни и сви базни индекси Србије су оцењени оценом „веома висок“, а по вредности индекса електронских услуга Србија се нашла на 26. месту у свету, и то испред високо развијених земаља као што су Канада, Швајцарска, Норвешка и чак испред 16 земаља чланица Европске уније – између којих и Немачка, Белгија, Ирска, Пољска, Португал, Хрватска, Грчка.

Индекс еПартиципације позиционира нашу земљу на 15. место на свету, а само три чланице Европске уније, и то Данска, Финска и Естонија имају партиципативнију онлајн интеракцију државе и грађана.

https://desapublications.un.org/sites/default/files/publications/2022-09/Web%20version%20E-Government%202022.pdf