Srbija i Japan posvećeni razvoju prijateljskih odnosa

Srbija i Japan posvećeni razvoju prijateljskih odnosa

28/09/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, da joj je čast što je predstavljala Srbiju na državnoj sahrani Šinza Abea, koji je bio naš veliki prijatelj i uradio mnogo za jačanje partnerstva i političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.

 

Brnabić je na sastanku u državnoj vili Akasaka navela da je u Tokiju razgovarala i sa privrednicima koji ulažu u Srbiju, i dodala da smo ponosni na to što kod nas posluju kompanije poput „Nideka“, „Jazakija“, „Tojo tajersa“ i mnogih drugih, koje u Srbiji zapošljavaju 4.000 ljudi.

Kišido je, iskazavši zahvalnost premijerki Srbije zbog dolaska na državnu sahranu Šinza Abea, napomenuo da je bivši japanski premijer posetio Srbiju 2018. godine, nakon čega su japanski investitori uvećali svoja ulaganja u Srbiju.

On je dodao da Srbija i Japan obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, te u skladu sa tim ukazao na prijateljstvo i saradnju dveju zemalja.

Predsednica Vlade razgovarala je jutros u Tokiju i sa predstavnicima Parlamentarne lige prijateljstva Srbija–Japan o svim pitanjima koja se tiču odnosa dveju zemalja.

Brnabić je na radnom doručku podsetila na to da je upravo juče bio dan kada su pre 140 godina uspostavljeni prijateljski i diplomatski odnosi dveju zemalja.

Volela bih da čujem od vas kako Japan gleda na sva dešavanja u Evropi i na izazove sa kojima se svi u svetu suočavamo, rekla je premijerka, prenevši svojim sagovornicima zahvalnost na posvećenosti građenju prijateljskih veza sa Srbijom, ocenivši da nam to mnogo znači u svakom smislu – politički, ekonomski i ljudski.

Parlamentarnu grupu prijateljstva sa Srbijom u japanskom parlamentu već godinama vodi Ićiro Aisava, a sastanku su prisustvovali i poslanici Minoru Kuići i Hirofumi Rju, počasni generalni konzul Srbije u Osaki i predsednik kompanije „Kincho“ Naohide Uejama, kao i bivši ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai, koji je i predsednik Društva Srbija–Japan i počasni građanin Beograda.

Aisava je poželeo dobrodošlicu predsednici Vlade Srbije i poručio da će on i dalje svojim delovanjem doprinositi razvoju odnosa Srbije i Japana.

Brnabić je danas u Tokiju razgovarala i sa ministrom za digitalizaciju Japana Taro Konom o važnosti digitalizacije i razvoju elektronske uprave, koji su ključni za građane i privredu.

Radujemo se početku implementacije „Ninja“ akceleratora (Next INnovation with JApan), tromesečnog akceleratorskog programa namenjenog startapima u fazi intenzivnog rasta, koji sprovodi „Digitalna Srbija“ u partnerstvu sa JICA (Japan International Cooperation Agency), navela je ona.

Premijerka je japanskom ministru predstavila potencijale Srbije u oblasti digitalne transformacije, a posebno mogućnosti za saradnju u oblasti veštačke inteligencije sa srpskim Institutom za veštačku inteligenciju i BIO4 kampusom.

Ona je svom sagovorniku poklonila Monografiju o 140 godina diplomatskih odnosa, koje dve zemlje obeležavaju ove godine, kao i srpsko vino namenjeno za japansko tržište, dok je Kono uzvratio rođendanskim poklonom za premijerku.