Saradnja sa francuskim kompanijama u oblasti energetike i rudarstva

Saradnja sa francuskim kompanijama u oblasti energetike i rudarstva

28/09/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, posebno u domenu razvoja OIE.

Tokom sastanka bilo je reči i o mogućim investicijama francuskih kompanija u ovom sektoru u Srbiji, novim tehnologijama, energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

Tom prilikom je postignut dogovor o formiranju zajedničke radne grupe, koju će činiti predstavnici ovog ministarstva, „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, članovi MEDEF-a i Ambasade Francuske, koja će se baviti konkretnim, prioritetnim projektima.

Mihajlović je predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF rekla da je Srbija posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Potpredsednica Vlade je navela da je Srbija potpuno promenila zakonodavni okvir, a posebno su važni Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije, koji su usklađeni sa EU.

Prema njenim rečima, cilj je da povećamo udeo OIE u narednim godinama, a nadamo se da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja.

Na tome ćemo raditi i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine, rekla je ona.

Mihajlović je objasnila i da energetska politika počiva na investicijama u nove kapacitete, unapređenju energetske efikasnosti i povezivanju sa regionom.

Želimo najnovije tehnologije i kompanije koje imaju iskustva u razvoju OIE sektora i mislim da tu postoji mogućnost da sarađujemo. Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske daje mogućnost da brže i efikasnije možemo da radimo na zajedničkim projektima, naglasila je ona.

Započeli smo, kako je istakla, projekte kojima unapređujemo energetsku efikasnost, što uz modernizaciju distributivnog i prenosnog sistema i regionalno povezivanje u ovom i u gasnom sektoru predstavlja važne stubove naše energetike.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, koji su govorili o investicionim planovima, izgradnji novih kapaciteta i modernizaciji mreže.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da postoji obostrano interesovanje za unapređenje saradnje u oblasti energetike, imajući u vidu da je Zelena agenda u fokusu čitave Evrope.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje francuskih preduzeća za učešće u reformi energetskog sektora, posebno danas kada je energetika centralna tema.

Predsednik Pokreta francuskih internacionalnih preduzeća Kristof Peti naveo je da u poseti Srbiji borave delegacije 19 preduzeća, od kojih su neka specijalizovana za oblast energetike, zelene energije i energetske efikasnosti.

Energetika je danas problem u Srbiji, Francuskoj, celoj Evropi, i važno je da što pre radimo na stvaranju zajedničkih planova i projekata. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da u ovoj oblasti sarađujemo sa Srbijom, svakako postoje dobra prethodna iskustva, istakao je on.