Донација Кине МУП-у за увођење националног броја за хитне случајеве

Донација Кине МУП-у за увођење националног броја за хитне случајеве

28/09/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо потписали су данас споразум којим ће Народна Република Кина Србији донирати систем 112, вредан 25,6 милиона евра, а који ће значајно унапредити ефикасност и убрзати реаговања хитних служби у Србији што ће бити од користи не само нашим држављанима, већ и странцима који се нађу на територији наше земље.

 

Министар Вулин је нагласио да ће потписани споразум омогућити увођење српског националног система, јединственог српског броја 112, који ће објединити све наше службе које помажу људима када им је помоћ потребна, скратити брзину реаговања у тим ситуацијама, омогућити да се прецизније одреди локација са кога је позив упућен.

„Ово је највећа појединачна донација Министарству унутрашњих послова од стране Народне Републике Кине, 25,6 милиона евра је вредност овог пројекта, али важније од новца, ове великодушне донације, јесте наставак сарадње између Народне Републике Кине и Републике Србије, али и наставак сарадње између два министарства унутрашњих послова“, казао је министар Вулин.

Истакао је да две земље сарађују као пријатељи, партнери, са позиција пуне равноправности, јер једна супер сила каква је Народна Република Кина и једна географски мала земља каква је Србија показују какав заправо треба да буде пут у међународним односима.

„Ми се са Кином увек осећамо као са партнерима, као да смо у потпуности равноправни и на томе сам првенствено захвалан руководству Народне Републике Кине на челу са председником Си Ђинпингом. Искрено сам поносан што сам део Владе која спроводи политику пријатељства према Народној Републици Кини, а и што сам сведок изузетних личних односа између председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга, што се одразило и на односе између наших народа“, истакао је министар Вулин.

Србија, како је нагласио, апсолутно подржава политику једне Кине, територијални интегритет и суверенитет Народне Републике Кине је за Србију неспоран и неупитан и Србија подржава пројекат „Појас и пут“ за који сматрамо да је пројекат који може да промени живот на боље читавом низу земаља.

„Увођење јединственог националног броја за позиве у хитним ситуацијама управо доживљавам као један од елемената наше сарадње и пројеката о којима говоримо“, додао је министар Вулин и захвалио се Народној Републици Кини на донацији која ће допринети да грађани Србије буду још безбеднији и сигурнији.

Амбасадорка Народне Републике Кине Њ. е. Чен Бо изразила је велико задовољство што је данас, заједно са министром Вулином, потписала овај важан споразум.

„Према овом споразуму, кинеска страна ће пружити помоћ да се успостави један комплетан, модеран национални систем хитног реаговања 112 у Србији. Завршетак овог пројекта ће допринети значајном подизању капацитета српске стране за реаговање у хитним случајевима и да ће се боље заштитити безбедност живота и имовине народа у Србији. Верујем да ће кинеска страна заједно са Министарством унутрашњих послова и са српским партнерима блиско сарађивати да се пројекат успешно заврши како би што пре служио народу Србије”, изјавила је амбасадорка НР Кине.