Председник Народне скупштине са амбасадором Француске

Председник Народне скупштине са амбасадором Француске

24/09/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Републике Француске Њ. Е. Пјером Кошаром. Како је оценио, традиционално блиски односи две државе су у сталном напретку, првенствено захваљујући личним залагањима и пријатељству председника Александра Вучића и Емануела Макрона.

Када је реч о парламентарној сарадњи, др Орлић је истакао да у Народној скупштини Републике Србије традиционално функционише Посланичка група пријатељства са Француском, која је у претходном сазиву бројала готово 90 чланова. „Уверен сам да ће се у кратком року оформити нова, која да ће бити подједнако бројна и активна“, рекао је председник Народне скупштине.

Постојана сарадња између две земље огледа се, како је подвукао председник Народне скупштине, и кроз бројне заједничке, капиталне пројекте који умногоме помажу економски напредак наше земље, али и читавог региона. „Поздрављам све досадашње, али и будуће инвестиције из Француске и истичем да је Србија најбоља земља за улагање у овом делу Европе“, поручио је др Орлић, и додао да је добар доказ томе иницијатива „Отворени Балкан“, која је потекла управо из Србије и од председника Вучића, и која је значајна, не само за нашу земљу, већ за све државе које у њој учествују.
Др Орлић је истакао да је у тешка и изазовна времена мир најважнији, и представља предуслов за даљу сарадњу и развој. С тим у вези, подсетио је да је став Србије, по питању територијалног интегритета било које државе, јасан, недвосмислен и принципијелан. „Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава на свету. То је став који је поновио и председник Александар Вучић обраћајући се у Генералној скупштини Уједињених нација, али и у свакој другој прилици. Принципи међународног права газили су се и 1999. и 2008. године, а газе се и данас. Непоштовање интегритета Србије у случају КиМ флагрантно је кршење међународног права и темељних принципа УН. Јасно саопштавамо став да међународно право мора да се поштује и на примеру Србије и шаљемо поруку да никаква столица за тзв. „Косово“ у Уједињеним нацијама за нас не долази у обзир“, подвукао је председник Народне скупштине.

Др Орлић је истакао да је дијалог између Београда и Приштине у застоју управо због неодговорног понашања приштинске стране која крши све договоре, игнорише све обавезе и повлачи једностране потезе који директно воде ка ескалацији и угрожавању физичке безбедности Срба на КиМ. „И у овим тешким условима и околностима остаћемо привржени дијалогу и тражењу решења којe подразумева да се чува мир за све, и за Србе и за Албанце“, закључио је др Орлић.
Амбасадор Кошар je искористио прилику да др Владимиру Орлићу и лично честита на избору за председника Народне скупштине и изразио задовољство поводом будуће сарадње.